Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Han var som en brunstig chimpanse«

IMF-chef Dominique Strauss-Kahn må blive i sin celle i Harlem. Han forbrød sig oralt og analt mod stuepige, siger anklager. »Han var slet ikke på hotellet,« siger forsvarer.

Dominique Strauss-Kahns ansigtsudtryk viste med al ønskelig tydelighed, hvad han mente om voldtægtsanklagerne under retsmødet i New York.
Dominique Strauss-Kahns ansigtsudtryk viste med al ønskelig tydelighed, hvad han mente om voldtægtsanklagerne under retsmødet i New York.

Det er ikke bare to udlægninger af den samme sag. Det virker som to helt forskellige sager.

Ifølge politiets sigtelse tilbageholdt Dominique Strauss-Kahn en 32-årig stuepige i sin suite på Sofitel Hotel i New York, og han forgreb sig mod hende.

Men ifølge IMF-chefen selv var han slet ikke i hotelsuiten på det tidspunkt. Han havde tjekket ud fra Sofitel, og han spiste frokost med sin datter på en nærliggende restaurant.

Hvis den første version er korrekt, står den franske toppolitiker til 25 års amerikansk fængsel. Hvis den sidste version er korrekt, står han til 25 års amerikanske undskyldninger.

Hvilken udlægning er korrekt? Politiet vandt i aftes dansk tid den første holmgang.

Strauss-Kahn, der ind til weekenden var storfavorit til at blive Frankrigs næste præsident, fik sin fængsling forlænget ved et grundlovsforhør ved retten på Manhattan.

Strauss-Kahns forsvarer krævede ellers, at hans klient blev løsladt mod én mio. dollars i kaution. IMF-chefen skulle nok blive i USA, og han udgjorde ikke nogen flugtrisiko. Tværtimod var han mere end interesseret i at rense sit navn, sagde forsvareren, som tilføjede, at »vi har en god sag og et godt forsvar«.

Stor flugtrisiko

Anklagemyndigheden kunne ikke være mere uenig, og anklager John McConnell fremlagde i tre hovedpunkter sin begrundelse for at beholde Strauss-Kahn i fængsel.

- Der er tale om en meget alvorlig sag. Han tilbageholdt stuepigen, befamlede hendes bryster, forsøgte at trække hendes strømpebukser af, og »to gange havde hans penis kontakt med hendes mund«, og han »tvang hende under voldelige omstændigheder til oral og anal seksuel kontakt«, skriver New York Post.

- De foreløbige retstekniske undersøgelser underbygger anklagen, skriver Daily Telegraph, og ved en såkaldt line-up har stuepigen genkendt ham. Politiet har bedt om en retskendelse til at foretage yderligere undersøgelser, bl.a. tage DNA-prøver af Strauss-Kahn og prøver af, om han har hudrester under sine negle eller i sår på kroppen.

- Han er en stor flugtrisiko. »Han har intet incitament til at blive her i landet … og han har allerede forsøgt at flygte én gang,« sagde anklageren med henvisning til, at Strauss-Kahn lørdag eftermiddag hastede til Kennedy-lufthavnen og satte sig til rette på Air France Flight 23 til Paris. Hvis han flygter til Frankrig, »har vi ingen mulighed for at få ham udleveret«, sagde anklageren.

Dommeren var enig i den udlægning, og hun besluttede at fængsle IMF-chefen foreløbigt frem til næste retsmøde, som er om tre dage.

Var ikke på hotellet

Det er noget af en omvæltning for Dominique Strauss-Kahn. Ind til lørdag middag boede han i en suite til små 16.000 kr. per nat, og han bestilte skræddersyede jakkesæt som andre bestiller ydmyge kontorforsyninger. I de seneste 48 timer har han derimod siddet fængslet i East Harlem, han er blevet fremstillet i en såkaldt line-up, han har siddet i timevis og ventet på at få sin sag for i retten, formentlig side om side med beboere fra New Yorks undergrund, og han er blevet paraderet foran verdenspressen – og med et ansigtsudtryk, som ikke efterlader nogen tvivl om, hvad han mener om omstændighederne.

Ydermere må han lide den tort, at tidligere tilfælde af seksuelle overgreb nu bliver luftet. I Frankrig har en journalist og forfatter fortalt, hvordan Strauss-Kahn i 2002 overfaldt hende som »en brunstig chimpanse«, og hun kæmpede med ham og fik ham vristet af sig. Hendes mor – som var apparatchik i socialistpartiet – overtalte hende til ikke at gå til politiet. Moderen konfronterede i stedet Strauss-Kahn og spurgte ham, hvorfor han havde gjort det.

»Jeg ved ikke, hvad der gik af mig,« svarede Strauss-Kahn ifølge New York Times. »Det var som om, det slog klik.«

Det forsvar har meget lidt juridisk gyldighed – hverken dengang eller nu, og Strauss-Kahn har da også ifølge den franske radiostation RMC et andet forsvar klar. Det er RMC, som mener at vide, at Strauss-Kahn vil sige, at han slet ikke var på hotellet klokken 13 lokal tid lørdag, han havde tjekket ud, og RMC kommer også med et andet forsvar, som måske gør sig i salonerne i Paris, men ikke nødvendigvis over for kriminaldommeren i New York. Strauss-Kahns forsvarer har noteret, at han ikke kunne finde på at have sex med den 32-årige afrikanske stuepige, fordi hun »er meget lidt tiltrækkende«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.