Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hamas overlader grænseovergang til selvstyremyndighed

Magtoverdragelse ved Gazas grænse er afgørende test af forsoningsaftale mellem palæstinensiske grupper.

Magtoverdragelse ved grænsen i Rafah i Gazastriben er en opfølgning på den palæstinensiske forsoningsaftale mellem Hamas og det moderate Fatah, som ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.
Magtoverdragelse ved grænsen i Rafah i Gazastriben er en opfølgning på den palæstinensiske forsoningsaftale mellem Hamas og det moderate Fatah, som ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

Den militante palæstinensiske islamistgruppe Hamas har overladt kontrollen over Gazastribens egyptiske grænse til den palæstinensiske selvstyremyndighed.

Magtoverdragelsen ved grænsen i Rafah er en opfølgning på den palæstinensiske forsoningsaftale mellem Hamas og det moderate Fatah, som ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

Repræsentanter for Hamas og Fatah underskrev onsdag en aftale, som indebærer, at Abbas-regeringen kontrollerer grænsen til Egypten inden 1. december.

En journalist fra AFP siger, at han har overværet, at et Hamas-anlæg ved Israel er blevet revet ned. Grænsekontrollen anses for at være en afgørende test af den nye forsoning mellem Hamas og Fatah.

Ved grænseovergangen er der nu hejst palæstinensiske og egyptiske flag og opsat store plakater med billeder af Abbas og den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi.

I 2007 lykkedes det Hamas at vinde kontrollen over Gaza fra Fatah, der støttes af Vesten. Hamas bliver af USA, EU og Israel betragtet som en terrororganisation. De to grupper udkæmpede i 2007 direkte kampe i Gaza.

I september i år oplyste Hamas, at gruppen havde accepteret betingelser for en dialog om en aftale. De var fremsat af Abbas.

En række stridspunkter er ikke afklaret mellem de to dominerende og rivaliserende palæstinensiske fraktioner - blandt andet er det uklart, hvad der skal ske med den store militære fløj af Hamas.

Egypten har hjulpet med at mægle mellem de to palæstinensiske fløje.

Opblødningen i den mangeårige konflikt mellem Fatah og Hamas kan ifølge iagttagere give lederne af det palæstinensiske selvstyre stærkere udgangspunkt, hvis forhandlinger med Israel genoptages.

Den interne palæstinensiske strid har været en alvorlig forhindring for at genoptage fredssamtaler med israelerne.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.