Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hamas anklager Israel for at bryde våbenhvile

En palæstinensisk mand er blevet dræbt af israelere på grænsen til Gaza, og på den baggrund beskylder Hamas Israel for at bryde våbenhvilen.

En israelsk vogn patruljerer langs hegnet, der skiller Gaza-striben fra Israel.
En israelsk vogn patruljerer langs hegnet, der skiller Gaza-striben fra Israel.

I halvandet døgn lod Israel og Hamas våbnene ligge. Men fredag skød og dræbte israelske soldater en palæstinensisk mand, mens de sårede ni ved grænsen til Gaza, oplyser palæstinensiske læger.

Det er første gang, våbenhvilen bliver udfordret, og en talsmand fra Hamas anklager ifølge Reuters Israel for bryde den og advarer samtidig om, at den palæstinensiske gruppe vil klage til egypterne, som har mæglet mellem parterne, så de kunne nå frem til aftalen onsdag aften.

- Vi kontakter de egyptiske mæglere for at diskutere episoden, siger talsmand for Hamas Sami Abu Zuhri til Reuters.

Alligevel ser det ikke ud til, at våbenhvilen er i fare, og den palæstinensiske premierminister Ismail Haniyeh opfordrer de militante fraktioner til fortsat at holde fast i aftalen uden at gribe til våben som gengældelse.

Fra det israelske militær lyder det, at de vil undersøge skudepisoden, som, de dog understreger, er en isoleret hændelse.

Ifølge de palæstinensiske læger blev en 23-årig mand skudt i hovedet af israelerne, da han nærmede sig sikkerhedshegnet, som grænser op mod Gaza. Et område, som Israel for længe siden har erklæret for »forbudt for folk fra Gaza«.

En slægtning til den dræbte fortæller til Reuters, at den 23-årige ville sætte et Hamas-flag på hegnet, og at de israelske soldater affyrede tre advarselsskud i luften, inden de skød efter den nu afdøde.

I aftalen, som satte en stopper for otte dages kampe og angreb fra grupperne hver især, har både israelere og palæstinensere lovet hinanden at standse voldshandlingerne og fjendtlighederne. Men omkring det betændte grænseområde er der ikke blevet udarbejdet nogen aftale, men det skulle i stedet komme i stand en af de kommende dage.

Fredagens skudepisode har dog ikke været den eneste, lyder det fra de palæstinensiske læger. Også torsdag blev én såret, da - ifølge israelsk militærs udsagn - 200 palæstinensiske oprørere nærmede sig hegnet.

På det sociale medie Twitter har adskillige de seneste dag hyldet våbenhvilen og glædet sig over at kunne vågne efter rolige nætters søvn uden skudsalver og raketangreb. Nætter, som mange udtrykker håb om, vil fortsætte.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.