Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Ham ved siden af mig blev skudt og faldt om på jorden. Vi løb væk og gemte os under sofaerne«

Øjenvidner fra massakren på luksusnatklubben i Istanbul beretter om paniske tilstande, da en gerningsmand nytårsnat skød og dræbte mindst 39. Terroristen er stadig på fri fod.

Police forensic experts examine an area near an Istanbul nightclub, following a gun attack, Turkey, January 1, 2017. REUTERS/Osman Orsal
Police forensic experts examine an area near an Istanbul nightclub, following a gun attack, Turkey, January 1, 2017. REUTERS/Osman Orsal

Det tyrkiske politi jagter i øjeblikket den gerningsmand, som nytårsnat dræbte 39 og sårede mindst 69 mennesker på en af de mest populære og celebre natklubber i Istanbul.

Ifølge landets indenrigsminister, Suleyman Soylu, er manden stadig på fri fod. Men alt er sat ind på at fange ham, pointerede ministeren søndag morgen over for en række medier, der var mødt op for at dække tragedien.

Det er endnu intet signalement af manden, ligesom motivet ikke er kendt.

I mellemtiden er de uhyggelige øjenvidneberetninger begyndt at tikke ind på alverdens nyhedsmedier.

»Vi havde det sjovt. Først troede vi, der var et slagsmål i gang, men så lød der en masse skud,« sagde en overlevende, Yunis Turk, til CNN, efter politiet havde sikret området uden for natklubben.

»Bagefter begyndte alle at løbe mod terrassen. Vi løb også. Ham ved siden af mig blev skudt og faldt omkuld på jorden. Vi løb væk og gemte os under sofaerne.«

Nogle folk hoppede sågar i Bosporus, fortalte vidnet til CNN. Et vidnesbyrd om den panik, der opstod i natklubben. Vandet i Bosporus-strædet, som skærer midt igennem Istanbul og dermed deler byen i en europæisk og en asiatisk del, er iskoldt, men flere var altså villige til at hoppe ud blot for at flygte fra panikken.

Kendisklub

Reina er en af byens luksus-natklubber, der tiltrækker både tyrkiske overklassefolk og internationale kendisser. Ifølge de foreløbige skøn var der omkring 700 gæster på natklubben, da angrebet fandt sted. 15 af de ind til videre identificerede ofre er udlændinge. Der er dog endnu ingen oplysninger om ofrenes nationalitet.

De første forlydender lød, at gerningsmanden var klædt ud som julemanden, da han åbnede ild på klubbens gæster. Men billeder fra overvågningskameraer viser ifølge flere medier, at han var iklædt en sort jakke uden for natklubben. Det er dog stadig uklart, om han har båret andet tøj under jakken, mens angrebet på klubben fandt sted.

Da der var mørkt og tåget og høj larm på klubben fra musik og skrig, er der heller ingen klare forlydender om, hvad manden måtte have råbt under angrebet.

»Jeg stod med ryggen til, da min mand pludselig bad mig lægge mig på gulvet. En mand løb ind, to eller tre personer begyndte at skyde, så var der den her tåge og jeg besvimede på det tidspunkt in til specialstyrker tog os ud af rummet. De skød fuldstændig tilfældigt. Der var lig på gulvet,« siger Sinem Uyanik, en ung kvinde, til BBC

Sefa Boydas, en professionel fodboldspiller, der var på natklubben, fortæller ifølge The Guardian til AFP, at adskillige mennesker besvimede, da de hørte skudsalverne. Og at flere blev trampet på i flugtforsøgene ud af klubben.

Såvel Barack Obama som den russiske præsident Vladimir Putin og en række europæiske ledere har her til morgen fordømt angrebet og sendt deres kondolencer til de efterladte.

Den tyrkiske præsident, Tayyip Erdoğan, understreger i en officiel meddelelse, at Tyrkiet ikke vil lade sig kue, men ”bekæmpe terrorisme til enden.”

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.