Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Halvdelen af amerikanerne vil stramme våbenloven

Mens Obama brygger på en plan for et modsvar til Newtown-massakren, viser en ny rundspørge, at 50 procent af amerikanerne mener, at der bør være strengere krav for våbenejere.

En mand tænder lys for de dræbte på Sandy hook Elementary School.
En mand tænder lys for de dræbte på Sandy hook Elementary School.

USA: Den amerikanske befolkning er enig i, at der bør gøres noget for at undgå, at der endnu en gang sker et blodigt skoleskyderi. Et skyderi, som det i Newtown i delstaten Connecticut fredag med 20 børn og seks voksne som ofre.

I hvert fald viser en rundspørge foretaget for Reuters efter massakren, at halvdelen af de adspurgte ønsker strammere regler for pistolejere. Før fredagen lød tallet på 42 procent.

Gerningsmanden Adam Lanzas ugerninger har endnu en gang sat skub i debatten om tilgangen til våben og den lempelige kontrol over de seneste år. Demokraten Dianne Feinstein har foreslået en ændring af våbenloven, så forbuddet mod angrebsvåben, som udløb i 2004, bliver genindført. Og det støtter adskillige andre politikere op om. Blandt andre kræver New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, »en plan og ikke bare snak«.

Han vil ifølge ABC News have Kongressen til at baggrundstjekke våbenkøbere og have hårdere straffe for ulovlig våbenhandel. Også senator Joseph Lieberman mener, at »jo stærkere vores våbenkontrollov er, jo færre voldsepisoder, herunder massevold, vil der ske i vores samfund«.

Andre er sågar også vendt på en tallerken i forhold til deres tidligere udmeldinger med støtte til våbenejere. Det gælder blandt andre den demokratiske senator Joe Manchin.

- Denne frygteligt massakre har ændret, hvilken vej vi skal vælge herfra, siger han ifølge ABC News.

Søndag aften amerikansk tid lagde præsident Obama selv ligeledes op til i sin tale til de efterladte, de involverede og samfundet, der oplevede skyderiet, at han vil sætte indsatser i gang for at forhindre flere episoder som denne.

Mandag mødtes han så med vicepræsident Joe Biden og tre medlemmer af regeringen til drøftelser, forklarer en embedsmand i Det Hvide Hus til Reuters.

Ifølge embedsmanden var målet med mødet, hvor blandt andre justitsminister Eric Holder og uddannelsesminister Arne Duncan også deltog, da også at »begynde at se på de måder, som landet kan modsvare tragedien i Newtown«.

Dog er der endnu ikke kommet detaljer ud om, hvordan og hvornår arbejdet skal udfoldes.

- Jeg har ikke nogen tidshorisont for, hvad præsidenten gør for at komme fremad. Jeg vil bare henvise til hans bemærkninger fra i går (i Newtown, red.), da han talte om den indsats, han håber på at se fra det amerikanske folk...i de kommende uger, siger talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney ifølge Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.