Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Halløj på plejehjemmet i Milano

Silvio Berlusconi har fået forbud mod at fortælle vittigheder, når han i næste uge begynder sin samfundstjeneste som plejehjemsassistent.

Silvio Berlusconi skal passe Alzheimer-patienter under sin samfundstjeneste og må ikke deltage i underholdnings­arrangementer. Hvordan, transporten til og fra plejehjemmet skal foregå, er der ingen regler for. Arkivfoto: Giuseppe Cacace/AFP
Silvio Berlusconi skal passe Alzheimer-patienter under sin samfundstjeneste og må ikke deltage i underholdnings­arrangementer. Hvordan, transporten til og fra plejehjemmet skal foregå, er der ingen regler for. Arkivfoto: Giuseppe Cacace/AFP

BARCELONA: Reaktionerne var blandede, da en domstol i Milano for et par uger siden afgjorde, at Silvio Berlusconi skal afsone sin dom for groft skattesvig med fire timers ugentlig samfundstjeneste på et plejehjem i udkanten af den norditalienske storby.

»For hvem er det egentlig den største straf, ham eller de gamle?« lød en af de mange halvt spøgefulde og halvt forargede kommentarer på de sociale netværk.

Det vil vise sig, når den tidligere premierminister på fredag for første gang møder på sit nye job. Repræsentanter for plejehjemmets ledelse og kriminalforsorgen lover imidlertid at gøre deres til, at samfundstjenesten ikke ender som det kulørte medieshow, mange frygter.

For det første skal Berlusconi arbejde i en Alzheimer-enhed, hvor stemningen er alt andet end løssluppen, og hvor hans legendariske charme næppe vil gøre større indtryk. For det andet har den nu forhenværende Cavaliere – titlen blev annulleret efter hans eksklusion fra senatet – for en sikkerheds skyld fået forbud mod at fortælle vittigheder.

Han får heller ikke lov til at deltage i underholdningsarrangementer eller for den sags skyld til at gemme sig på et kontor. Politisk agitation er bandlyst. Desuden opfordres Berlusconi kraftigt til ikke at møde op i jakkesæt, fordi man let kan »grise sig til« i samværet med Alzheimer-patienterne, oplyste plejehjemsledelsen forleden på et pressemøde.

Begrænset ytrings- og bevægelsesfrihed

Men ét er, hvad der kommer til at ske inden for Sacra Famiglia-stiftelsens mure, hvor de ansatte har fået forbud mod uautoriseret mediekontakt, noget helt andet det cirkus, som med garanti vil opstå udenfor.

Berlusconi vil næppe forpasse lejligheden til at holde globalt transmitterede presse­møder på vej til og fra job – da slet ikke få uger før et Europaparlamentsvalg, der kan blive skæbnesvangert for hans parti, Forza Italia. Og selv om han over for sine nærmeste har klaget over, hvor hårdt det tager på ham at blive konfronteret med andre menneskers lidelse, er det da også snarere en række begrænsninger i forbindelse med samfundstjenesten, som bekymrer.

Dels truer dommerne med at sende Berlusconi i husarrest, hvis han ikke holder igen med sine sædvanlige udfald mod retssystemets »røde lejesvende«. Dels, og især, har de indskrænket hans bevægelsesfrihed, hvilket er særdeles upraktisk midt under en valgkamp. Berlusconi har ganske vist tilladelse til at rejse til Rom fra tirsdag til torsdag, men resten af tiden skal han som hovedregel opholde sig i sin fra de glade bunga-bunga dage – berømte og berygtede villa i Milano-forstaden Arcore.

»De tør ikke røre mig«

Med meningsmålinger, der giver Forza Italia i underkanten 18 pct. af stemmerne mod det socialdemokratiske Partito Democraticos 35,4 pct. og protestbevægelsen Movimento 5 Stelles små 22 pct., er der ellers mere end nogensinde brug for den karismatiske partileders indsats. Men dommerne har allerede signaleret, at der ikke gælder nogen kære mor, da de afslog hans ansøgning om at få lov til at deltage i weekendens indledende valgmøde i den syditalienske by Bari.

I stedet planlægger Berlusconi et tæppebombardement af vælgerne via sine mange TV-kanaler med det ene interviewprogram efter det andet. Samtidig har Il ex-Cavalieres mere besindige rådgivere angiveligt deres hyr med at forhindre ham i at afprøve dommernes standhaftighed.

»Hvordan vil de lukke munden på mig? Hvis de sætter mig i husarrest, tager jeg 30 pct. af stemmerne,« proklamerede Berlusconi ifølge avisen La Repubblica forleden under et møde i sit romerske Palzzo Grazioli og tilføjede: »De er stadig bange for mig. De tør ikke røre mig.«

Det vil formentlig snart vise sig under en valgkamp, der tegner til at blive alt andet end kedelig. I første omgang venter imidlertid helt andre udfordringer i forbindelse med Berlusconis første dag som plejehjems­assistent, hvor han ifølge lederen af Sacra Famiglia-stiftelsen bl.a. skal hjælpe med at made sine Alzheimer-patienter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.