Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Guld til milliarder regnede ned fra himlen i Sibirien

Et russisk fly tabte dyrebart guld, sølv og andre metaller, da det lettede fra sibirisk lufthavn. Politiet påstår at have fundet alt det tabte gods, men borgere fortsætter jagten på guldet, der er omgivet af mysterier.

Der lå guld spredt overalt på landingsbanen i Yakutsk i det østlige Rusland, efter baglugen i et fragtfly åbnede, da flyet skulle til at lette.
Der lå guld spredt overalt på landingsbanen i Yakutsk i det østlige Rusland, efter baglugen i et fragtfly åbnede, da flyet skulle til at lette.

Det var en stille og rolig torsdag, da det pludselig begyndte at regne guld ned i Yakutsk i Sibirien. Baglugen på et fly åbnede sig pludselig under takeoff, og ud flød rigdomme på flyvebanen, skriver Siberian Times.

Politiet mødte efterfølgende talstærkt op og afspærrede området omkring lufthavnen, hvor også lufthavnsansatte hjalp med at indsamle guldbarrer og andet fra flyet. Samme dag meldte politiet ud, at alt godset var indsamlet, men den udmelding er tilsyneladende omgivet af mysterier.

Således lød det i de første rapporter, at der var tabt guldbarrer så langt som 26 kilometer nordvest for Yakutsk, hvor flyet efterfølgende nødlandede. Men politiet og lufthavnsansatte var kun tilstede på landingsbanen og lige omkring lufthavnen.

Dertil kommer, at der til at starte med blev rapporteret, at der også var diamanter om bord på flyet. Senere udmeldinger har lydt, at flyet »kun« var lastet med guld, sølv og andre metaller til en samlet værdi af 368 mio. dollar, eller i overkant af 2,2 mia. kr.

Ifølge de kilder, Siberian Times har talt med, går der stadig mange rygter om, at alt guldet ikke er fundet. De ansatte i lufthavnen har fået mundkurv på, men lokale kilder fortæller, at politiet stadig leder efter guld andre steder.

Men politiet er ikke de eneste, der leder efter guldet. Alle fly til Yakutsk, der ligger i Ruslands koldeste region med temperaturer på mere end 20 minusgrader, skulle efter sigende være overbooket, fordi folk strømmer til for at deltage i skattejagten. Flere lokale har ifølge Siberian Times' kilder lavet skattekort over områder, hvor der potentielt kan ligge guld gemt i sneen, og billeder og videoer viser angiveligt, at jagten er i fuld gang.

En typisk guldbarre vejer omkring 12,5 kilo og har en samlet værdi på over tre millioner kroner. Ifølge de officielle udmeldinger blev der tabt 172 guldbarrer.

Et sidste mysterium knytter sig til, hvem der er den retsmæssige ejer af flyvet, der oprindeligt på vej mod Krasnoyarsk, som ligger over fem timers flyvetid vest for Yakutsk. Oprindeligt blev det rapporteret, at flyet var ejet af Nimbus Airlines, men selskabets ejer Alexey Tresvyatsky fortæller, at det ikke er deres fly. Også et andet selskab har afvist at skulle være ejer af flyet.

En undersøgelse af, hvorvidt flyvningen overhovedet var lovlig, vil derfor blive igangsat. Ifølge guldets retsmæssige ejer, det canadiske selskab Kinross Gold, var alle retningslinjer overholdt.

Efter episoden blev to lufthavnsansatte, der havde haft ansvaret for at pakke flyet, tilbageholdt af politiet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.