Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grundlægger af musikprojekt for børn i Venezuela er død

Abreus' program har sikret 900.000 fattige børn musikuddannelse. Mange blev reddet væk fra vold og narkotika.

Dirigenten Jose Antonio Abreu, som har grundlagt orkesternetværket El Sistema, er død, 79 år, skriver avisen El Universal. Scanpix/Robyn Beck
Dirigenten Jose Antonio Abreu, som har grundlagt orkesternetværket El Sistema, er død, 79 år, skriver avisen El Universal. Scanpix/Robyn Beck

Dirigenten Jose Antonio Abreu, som har grundlagt orkesternetværket El Sistema, der har givet 900.000 fattige børn i Venezuela en musikuddannelse, er død, 79 år, skriver avisen El Universal.

Abreu døde lørdag efter at have kæmpet mod flere sygdomme, efter at han for flere år trak sig fra arbejdet i El Sistema.

- Tak til maestro Jose Antonio Abreu for den smukke arv, som han har efterladt til Venezuelas ungdom, drenge og piger, skriver landets uddannelsesminister Elías Jaua i et mindeord på Twitter.

Gustavo Dudamel, som er dirigent for Los Angeles Symfoniorkester, udtrykker "hengiven kærlighed og evig taknemmelighed til sin mentor i El Sistema".

I lighed med 900.000 andre børn fik Dudamel som barn lov til at deltage i Abreus's program, der siden 1975 har sikret børn gratis musikuddannelse.

- Det drejer sig drenge, der blev redde fra narkotika og vold. Bare det at få en dreng til at aflægge prøve med et instrument, hvor han ellers ville hænge på et gadehjørne og røget hash, er i sig selv en milepæl, sagde Abreu til AFP for nogle år siden.

75 procent af de børn, der har været eller er i netværket, er fattige og kommer typisk fra tilbagestående landlige områder.

Over 10.000 lærere er tilknyttet systemet i Venezuela, hvor det hele begyndte med 11 musikere i en kælder i Caracas.

Det internationalt anerkendte uddannelsesprojekt El sistema er på grund af dets succes blevet kopieret i over en snes lande. Simon Bolivar Youth Orchestra er systemets flagskib - et orkester, som består af 200 unge musikere, der i dag er blandt verdens mest velrenommerede.

Få kendte Abreus personlige baggrund og private tilværelse liv. Han innovative læringsmodel er blevet kopieret i over 50 lande og blandt andet blevet belønnet med priser fra Unesco.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.