Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Greenpeace anklager Norges regering for at svigte klimaet

Får miljøorganisationen medhold, kan det få konsekvenser langt ud over Norges grænser, mener Greenpeace.

Norges nye olieboringer i Barentshavet er i strid med både grundloven og klimaaftalen fra Paris, mener to miljøorganisationer, der nu trækker staten i retten. Scanpix/Greenpeace/arkiv
Norges nye olieboringer i Barentshavet er i strid med både grundloven og klimaaftalen fra Paris, mener to miljøorganisationer, der nu trækker staten i retten. Scanpix/Greenpeace/arkiv

Oslo Tingrett åbner tirsdag dørene for en historisk retssag, hvor den norske regering bliver anklaget for brud på både grundloven og den globale klimaaftale fra Paris.

Bag anklagerne står miljøorganisationerne Greenpeace og Natur & Ungdom, der retter fingeren mod den norske miljøpolitik.

Det er regeringens olieboringer i den norske del af Arktis, der er det store stridspunkt i anklageskriftet.

Ifølge Greenpeace gav den norske regering i maj 2016 tilladelse til omfattende boringer efter ny olie i den sydøstlige del af Barentshavet.

Det skete, blot ti dage efter at Norge som det første industrialiserede land i verden ratificerede klimaaftalen fra Paris.

»Vi har en stærk sag, der tydeligt viser, at Norges regering handler i strid med de globale klimaforpligtelser og landets grundlov med åbningen af de nye olieboringer i Arktis,« siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace Norden.

De to organisationer har lagt sag an mod staten for brud på grundlovens paragraf 112. Den slår blandt andet fast, at alle har ret til et miljø, der er sundt for helbredet.

»Det er en principiel og vigtig retssag, der handler om fremtidige generationers lovsikrede rettigheder. Hvis vi får medhold, kan sagen få konsekvenser langt ud over Norges grænser,« siger Sune Scheller.

Det er ifølge Greenpeace første gang, at en beslutning om boringer efter olie og gas udfordres i retten i forhold til Parisaftalen. Derudover er det første gang, at Norges paragraf 112 bliver afprøvet i retten.

Regeringens advokat Frederik Sejersted afviser ikke overraskende alle anklager.

»Grundloven forbyder ikke beslutninger, som vil kunne have negative konsekvenser for miljøet, men pålægger staten en pligt til at gennemføre tiltag, som afhjælper skadelige virkninger, og det har staten gjort,« lyder Sejersteds argumentation ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.