Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Græsk udvalg skal finde de ansvarlige for landets sparepolitik

Sparepolitikkens syndere skal udpeges af nyt græsk parlamentsudvalg. Kritikere kalder den græske regerings forslag for »cirkus«.

Alexis Tsipras’ (billedet) regering vil nedsætte et græsk parlamentsudvalg, der skal kulegrave, hvem der var de politisk ansvarlige for de spareprogrammer, som Grækenland siden 2009 har lovet at gennemføre som betingelse for EUs hjælpepakker.
Alexis Tsipras’ (billedet) regering vil nedsætte et græsk parlamentsudvalg, der skal kulegrave, hvem der var de politisk ansvarlige for de spareprogrammer, som Grækenland siden 2009 har lovet at gennemføre som betingelse for EUs hjælpepakker.

Har tidligere græske regeringer forbrudt sig mod det græske folk ved at acceptere EUs reformkrav som modydelse for finansiel hjælp? Ifølge det græske regeringsparti, Syriza, er svaret på dette spørgsmål efter al sandsynlighed et rungende ja.

Tirsdag bebudede en talsmand for Alexis Tsipras’ regering derfor nedsættelsen af et græsk parlamentsudvalg, der skal kulegrave de politisk ansvarlige for de spareprogrammer, som Grækenland siden 2009 har lovet at gennemføre som betingelse for EUs hjælpepakker. Ifølge Syriza skal udvalget, hvis sammensætning skal til afstemning i den kommende uge, gennemgå beslutninger, der er taget af græske regeringspolitikere i perioden 2009-2015. I den græske opposition lyder der imidlertid krav om, at udvalget også fokuserer på de regeringspolitikere, der ledede Grækenland før eurokrisens udbrud i 2009.

Planerne om et parlamentsudvalg kommer fra det venstreradikale Syriza, der tidligere på året vandt regeringsmagten på løftet om et opgør med trojkaens sparepolitik og et stop for de upopulære reformer. En række græske oppositionspartier udlægger Syrizas forslag om et parlamentsudvalg som en afledningsmanøvre, der skal dække over regeringens manglende succes i de seje forhandlinger med IMF, EU og Den Europæiske Centralbank.

Regeringen »giver folk et cirkus, fordi de ikke kan give menneskene brød«, lyder det i en pressemeddelelse fra det konservative oppositionsparti Nea Dimokratia, der mistede regeringsmagten ved valget i januar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.