Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grækerne strejker - igen

Offentlige ansatte i Grækenland går igen på gaderne i protest over regeringens nedskæringer. Det sker dagens efter, at Grækenland kreditvurdering er blevet hævet.

Offentlige ansatte i Grækenland har her til nogen indledt en 24-timers strejke. Der er den seneste i en serier af protester over nedskæringer i den offentlige sektor. Billedet er fra den 10 november, hvor grækerne ligeledes var i gaderne i protest.
Offentlige ansatte i Grækenland har her til nogen indledt en 24-timers strejke. Der er den seneste i en serier af protester over nedskæringer i den offentlige sektor. Billedet er fra den 10 november, hvor grækerne ligeledes var i gaderne i protest.

Lukkede skoler og offentlige kontorer, aflyste flyvninger og offentlig transport. Grækenland står igen stille. Onsdag morgen gik den græske offentlige sektor ind i en 24 timers strejke over stramninger og planlagte fyringer i den offentlige sektor, skriver Reuters.   

Det sker dagen efter, at kreditvurderingsbureauet Standard and Poor’s hævede den græske kreditvurdering hele seks niveauer - fra »begrænset betalingsstandsning« til »B«. Det betyder ikke, at Grækenlands økonomi er reddet, men Standard and Poor’s vurderer, at landet nu er i stand til at opfylde sine økonomiske forpligtelser skriver BBC.

Standard and Poor’s roser i den forbindelse de europæiske lande for deres faste beslutsomhed på at hjælpe landet til at forblive i eurozonen og den græske regerings bestræbelser på at skære offentlige udgifter ned.

Utilfredshed i gaderne

Men roserne blomstrer ikke på gaderne i Athen. Den 24 timers strejke, der startede her til morgen, er bare den seneste i en serie af protester siden september. Grækerne er utilfredse med nedskæringer i den offentlige sektor og skattestigninger, som EU har krævet til gengæld for de lån, der skal holde Grækenland kørende. Nedskæringer, der betyder at omkring 27.000 offentlige ansatte står overfor en mulig afskedigelse.

Bag strejken står fagforeningen ADEDY, der repræsenterer omkring en halv million offentlige ansatte, svarende til en fjerdedel af landets arbejdsstyrke.

- Vi kræver, at regeringen ændrer denne uretfærdige politik, som skader de ansatte og dræber den offentlige sektor. Vi forventer et stort fremmøde, siger ADEDYs chef Costas Tsikrikas ifølge Reuters.

Den private sektor sympatistrejker

Tusindvis af lærere, læger og kommunalt ansatte forventes at møde op ved en demonstration i Athens gader ved middagstid.

Demonstrationerne forventes dog at have mistet noget af sin styrke, efter at stramningerne er blevet godkendt og Grækenland har modtaget midler fra Europa-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.

Grækenlands anden store fagforening - den private sektors - GSEE har meldt ud, at de vil sympatistrejke i tre timer.

Togmedarbejdere har ligeledes startet en 48-timers strejke mod regeringens planer om at privatisere Grækenlands togsystemer. Medarbejder ved metroen og sporvogne vil stoppe arbejdet et par timer i løbet af onsdagen og har planlagt en 24-timers strejke torsdag.   

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.