Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grækenland får lån midt i december

For at få det græske minus vendt hurtigere til et positivt billede er Eurozonen og Den Internationale Valutabank blevet enige om nye gældsmål. Dermed er grækerne også et stort skridt nærmere næste hjælpesum.

BELGIEN: Efter maratonforhandlinger på et halvt døgn enedes Eurozonens 17 finansministre og Den Internationale Valutafond IMF om en løsning for Grækenland. En løsning med nye gældsmål, som betyder, at de internationale långivere er klar til at give grækerne endnu en rate af det lån, som skal holde landet væk fra bankerot. Det skriver flere internationale medier.

Lederen for finansministergruppen, Jean-Claude Juncker, udtalte natten til tirsdag, at ministrene formelt vil godkende raten på godt 328 milliarder kroner 13. december, og dermed er der hjælp til de blødende græske banker, og samtidig kan regeringen betale lønninger og pensioner i december.

- Det drejer sig ikke kun om penge. Det er et løfte om en bedre fremtid for det græske folk og for euro-området som helhed, sagde Juncker ifølge BBC.

Samme glæde lød fra den græske premierminister, Antonis Samaras, som hilste aftalen velkommen med ordenen »en ny dag begynder for alle grækere«.

Det var tredje gang på bare to uger, at Eurozonen mødtes med IMF til forhandlinger. Denne gang nåede de på de mange timer til enighed om, at renten på det græske lån skal sænkes, og at overskuddet, som Den Europæiske Centralbank får op græske obligationer, skal tilbagebetale til Athen.

Overordnet lyder målet på, at gælden i 2020 skal være reduceret med 40 milliarder euro, knap 300 milliarder kroner, til 124 procent af det græske bruttonationalprodukt.

Siden juni har grækerne ventet på en afklaring, og de har indført strenge besparelser og nedskæringer, mens også økonomiske reformer er ved at blive implementeret.

Tidligere sagde den græske finansminister Yannis Stournaras, at grækerne har overholdt deres del af aftalen, som skal udløse den næste hjælpende sum. Dermed lagde han op til, at det nu var op til långiverne at blive enige.

- Jeg er sikker på, at vi vil finde en gensidig fordelagtig løsning i dag, sagde en optimistisk finansminister, da han gik ind til forhandlingerne.

Det gjorde de, og det har siden kunnet mærkes. De asiatiske aktier steg, de samme gjorde de australske, og euroen nåede sit højeste niveau mod dollaren siden 31. oktober.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.