Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google sadler om og sletter ekstremist-videoer fra YouTube

Folk, der betegnes som terrorister af USA eller Storbritannien, vil ikke længere figurere på YouTube.

Google er begyndt at fjerne videoer fra videotjenesten YouTube, hvis de indeholder ekstremistiske personer. Scanpix/Patricia De Melo Moreira/arkiv
Google er begyndt at fjerne videoer fra videotjenesten YouTube, hvis de indeholder ekstremistiske personer. Scanpix/Patricia De Melo Moreira/arkiv

San Francisco. Den amerikanske teknologigigant Google er begyndt at fjerne videoer fra videotjenesten YouTube, hvis de indeholder ekstremistiske personer.

Det sker, selv om videoerne ikke indeholder voldelige billeder eller hadske budskaber mod enkelte personer eller grupper.

Det er et stort holdningsskift fra Google.

Fremover vil videoer blive fjernet, hvis de indeholder mennesker eller grupper, som bliver betegnet som terrorister af USA eller Storbritannien.

En kilde fra YouTube, der ønsker at være anonym, bekræfter oplysningerne. YouTube selv har ikke ønsket at specificere, hvornår de nye retningslinjer er trådt i kraft.

YouTube havde i forvejen klart taget afstand fra, at "terrorister" må bruge tjenesten.

Hundredvis af videoer af det dræbte al-Qaeda-medlem Anwar al-Awlaki, hvor han giver lektioner i islams historie, er for eksempel blevet fjernet.

Også selv om de ikke indeholder hadsk tale og er optaget længe før, at han blev betegnet som en fjende af USA eller Storbritannien.

Både regeringer og organisationer har i årevis presset YouTube for at få tjenesten til at slå hårdere ned på ekstremistiske videoer.

Paul Barrett, der er vicedirektør ved Stern Center for Business and Human Rights på New York University, roser det nye tiltag.

- Hvis terrorister rekrutterer og opfordrer folk til at udøve voldelige angreb, så skal man trække en streg i sandet, siger Barrett.

I juni sagde YouTube, at indhold, der eksempelvis var opildnende eller racistisk, men som ikke overskred retningslinjerne, ville forblive tilladt.

Til gengæld ville den slags videoer blive udstyret med en advarsel. Folkene bag ville heller ikke kunne modtage indtægter fra reklameafspilninger.

Dengang forsvarede Googles vicedirektør, Kent Walker, retningen.

- Vi mener, at dette har den rette balance mellem retten til at udtrykke sig frit og være i stand til at tilgå informationer uden at promovere ekstremt stødende synspunkter.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.