Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google-formand tilbage fra Nordkorea

Delegation med Google-boss fik ikke lov at mødes med tilfangetaget amerikansk statsborger, men havde til gengæld samtaler omkring landets teknologiske udvikling - eller mangel på samme.

KINA: Googles bestyrelsesformand Eric Schmidt returnerede torsdag til Beijing efter at have afsluttet et omstridt besøg i Nordkorea.

Besøget fandt sted blot en måned efter, at Nordkorea havde affyret en langdistanceraket, og besøget er af amerikanske myndigheder blevet kritiseret for dårlig timing.

Google-chefen var del af en delegation ledet af tidligere guvernør og Bill Richardson, der havde til opgave at sikre, at en amerikansk statsborger, Kenneth Bae, der holdes fanget i Nordkorea, bliver behandlet forsvarligt.

Delegationen fik dog ikke lov at møde den tilfangetagne. Det blev heller ikke til et møde med den nordkoreanaske leder, Kim Jong Un. Den mest prominente person, delegationen fik foretræde for, var en viceminister.

- Vi har nydt vores tur til Nordkorea, specielt mødet med det nordkoreanske folk, og vi har haft god lejlighed til at snakke mulighederne for at udbrede internet og mobildækning i Nordkorea, sagde Richardson ifølge CNN til Associated Press.

Selv om turen har været beskrevet som en privat, humanitær mission, er der blandt iagttagere mange spekulationer om Google-topchefens baggrund for at deltage i delegationen.

Aktivister mener ifølge Reuters, at besøget indirekte kan bidrage til at afsløre det kommunistiske diktaturs hemmeligheder. Aktivisterne bruger nemlig et af Googles værktøjer, Google Earth, til at kortlægge fangelejre, som ifølge det nordkoreanske styre slet ikke eksisterer.

Motivet bestyrkes af, at Eric Schmidt arbejder på en bog, der netop handler om, hvordan undertrykte folkeslag ved hjælp af moderne teknologi og internet kan tage kampen op mod magthaverne.

Ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer er der op mod 250.000 politiske fanger i fjerntliggende lejre i Nordkorea.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.