Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Goodluck beder tilhængere besinde sig efter valgnederlag

Den snart forhenværende nigerianske præsident Goodluck Jonathan opfordrer sine tilhængere til at acceptere nederlaget og om at undlade at voldelige protester.

Afrikas mest folkerige nation skal have ny præsident, og den slags øvelser plejer traditionelt ikke at gå stille af sig på de kanter. Men Goodluck Jonathan, Nigerias snart forhenværende præsident, anmoder efter tirsdagens valg sine tilhængere om at acceptere nederlaget til modkandidaten Muhammadu Buhari, der bliver landets næste præsident.

»Ingens personlige ambition er mere værd en blodet fra nogen som helst nigerianer,« siger Goodluck Jonathan ifølge Reuters.

Dele af hans tilhængerskare har ellers bebudet protestvandringer efter valget, men det er ikke i nogen interesse, siger Goodluck Jonathan.

»Sammenhold, stabilitet og fremskridt er vigtigere end noget andet for vores elskede land« lyder det videre fra 57-årige præsident, der har varetaget embedet siden 2010.

I et historisk tæt præsidentvalg løb den 72-årige Muhammadu Buhari med sejren takket være 2,5 millioner flere stemmer end Goodluck Jonathan. 15,4 millioner stemte på Buhari, mens 13,3 millioner stemte for, at Goodluck Jonathan blev siddende som præsident.

Buhari menes at have lukreret på den udtalte frustation over landets økonomi, korruptionen i det offentlige myndigheder og ikke mindst de stadig mere blodige fremstød fra terrororganisationen Boko Haram i landets nordøstlige del.

Buhari, der også bliver kaldt »generalen«, har til gengæld kæmpet for at gøre op med sit renommé som den militante kupmager, der tilbage i 1983 stod bag kuppet mod en demokratisk valgt regering.

Han har sidenhen erklæret, at han nu er blevet demokrat, og den melding synes et flertal af nigerianerne at have tillid til.

Reuters citerer anonyme, amerikanske topdiplomater for at være godt tilfredse med valget, efter amerikanerne har haft svært ved at samle sig i en effektiv alliance med Goodluck Jonathans regering mod Boko Haram, der for få uger siden sværgede troskab til Islamisk Stat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.