Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Global vægtskål er tippet: Flere fede end undervægtige

641 millioner mennesker på verdensplan har et BMI-tal over 30. Det betyder, at de anses for at være fede.

London: Overspisning er på global plan blevet et større problem end hungersnød. Flere mennesker er nu i kategorien "fed", når de træder op på vægten, end i kategorien "undervægtig" målt ud fra BMI-tallet.

Det viser den største undersøgelse, der nogensinde er blevet lavet af BMI (Body Mass Index). Og det bliver kun værre, lyder det i konklusionen på studiet, der er offentliggjort fredag i det medicinske tidsskrift The Lancet.

I alt 641 millioner mennesker på verdensplan havde i 2014 et BMI-tal på 30 eller derover, hvilket svarer til fedme-kategorierne. 40 år tidligere i 1975 vejede 105 millioner mennesker ind i den kategori.

- Det vil have sundhedskonsekvenser i proportioner, vi slet ikke aner, siger forfatter og professor Majid Ezzati fra Imperial College London til nyhedsbureauet AFP.

I The Lancet lyder det, at hvis fedme-raten fortsætter i samme hastighed fremover, vil cirka en femtedel af verdens mænd og kvinder være fede i 2025. Det vil gælde 18 procent af mændene og 21 procent af kvinderne.

Tallene fra 2014 svarer til, at cirka 13 procent af verdens befolkning kæmper med alt for mange overflødige kilo.

Samtidig er antallet af undervægtige mennesker faldet så meget, at de to parametre har krydset hinanden. Flere personer lider nu af fedme end undervægt. I alt vurderes godt ni procent af verdens befolkning at have et BMI-tal på under 18,5.

- I løbet af de seneste 40 år er vi gået fra en verden, hvor undervægt var mere end dobbelt så udbredt som fedme, til en virkelighed, hvor flere mennesker er fede end undervægtige, siger Majid Ezzati til AFP.

BMI bliver udregnet ud fra en persons køn, vægt og højde. Tallet er en indikator for, hvorvidt en person er normalvægtig.

Et BMI-tal på mellem 18,5 og 25 anses for at være normal. Tal lavere end det kategoriseres som undervægtigt, mens tal fra 25-30 angiver overvægt, hvorefter forskellige kategorier for fedme følger efter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.