Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gigantisk korruptionssag belaster Sydafrikas præsident Zuma

En domstol i Sydafrika har besluttet at genoptage over 700 korruptionsanklager mod præsident Jacob Zuma.

Den 74-årige Jacob Zuma, der var leder af Den Afrikanske Nationalkongres, blev beskyldt for pengeafpresning, svindel og korruption, som angivelig begyndte i 2001 og blandt andet var forbundet med det franske våbenfirma Thales.
Den 74-årige Jacob Zuma, der var leder af Den Afrikanske Nationalkongres, blev beskyldt for pengeafpresning, svindel og korruption, som angivelig begyndte i 2001 og blandt andet var forbundet med det franske våbenfirma Thales.

Pretoria: En domstol i Sydafrika siger, at der på ny skal tages stilling til en afgørelse hos statsanklagemyndigheden om at opgive over 700 korruptionsanklager rettet mod præsident Jacob Zuma.

Det øger presset mod den i forvejen trængte præsident.

"Beslutningen om at opgive anklagerne mod Zuma er irrationel og bør genovervejes", siger domstolen i en opsigtsvækkende kendelse.

Statsanklagemyndigheden siger, at den har brug for tid til at studere fredagens kendelse, som ophæver en beslutning fra 2009 om at opgive 783 anklager om korruption mod Zuma.

Ved beslutningen om at opgive sagen i 2009 blev der blandt andet henvist til ulovlige telefonaflytninger, der afslørede, at der havde været politisk indblanding. Lydoptagelserne blev offentliggjort i 2014 efter en fem år lang retssag.

Oppositionslederen Mmusi Maimane, der leder det vigtigste oppositionsparti, Den Demokratiske Alliance, DA, siger, at fredagens kendelse er en sejr for retssamfundet i Sydafrika.

- Jacob Zuma må retsforfølges. Han må på anklagebænken, siger han.

Kendelsen betyder ikke, at anklagerne mod Zuma automatisk gælder igen. Men den betyder, at der skal indledes en proces, hvor anklagemyndigheden og retssystemet igen må tage stilling, hvorvidt der skal rejses sag mod præsidenten.

Det er ikke umiddelbart klart, om Zuma vil appellere fredagens kendelse.

Anklagerne mod Zuma blev opgivet få uger før præsidentvalget i 2009. Valget blev vundet af Zuma.

Dommeren i sagen Aubrey Ledwaba siger, at det var irrationalt, at chefanklageren dengang kaldte sagen for "irrational".

Den 74-årige Zuma, der var leder af Den Afrikanske Nationalkongres, blev beskyldt for pengeafpresning, svindel og korruption, som angivelig begyndte i 2001 og blandt andet var forbundet med det franske våbenfirma Thales.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.