Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gidsler fik sprængstof bundet om halsen

En flygtet irer har kastet lys over, hvad der skete torsdag eftermiddag i ørkenen, hvor 30 gidsler og 11 terrorister ifølge den algeriske sikkerhedstjeneste blev dræbt. Mange gidslers skæbne er endnu ukendt.

Under tilbageholdelsen fik flere gidsler spændt sprængstof på sig. En af dem var den irske elektroingeniør Stephen McFaul, som var i stand til at stikke af. Her ses han på et privatfoto med sine sønner Dylan og Jake.
Under tilbageholdelsen fik flere gidsler spændt sprængstof på sig. En af dem var den irske elektroingeniør Stephen McFaul, som var i stand til at stikke af. Her ses han på et privatfoto med sine sønner Dylan og Jake.

Gidsel- og terrordramaet på gasanlægget i Algeriets ørken, hvor terrorister har holdt flere hundrede lokale ansatte samt flere snese udlændinge fanget, er endnu ikke slut, efter algeriske styrker torsdag beskød køretøjer ved anlægget og senere stormede det.

Under tilbageholdelsen fik flere gidsler spændt sprængstof på sig. En af dem var den irske elektroingeniør Stephen McFaul, som i telefonen har fortalt sin familie om, hvordan han undslap døden.

Reuters citerer hans bror, Brian, for, at Stephen først blev bundet og derefter fik sprængstof omkring sin hals.

Den 36-årige Stephen McFaul fortalte sin bror, at han havde været i stand til at stikke af:

- Han sagde, at han havde sprængstof bundet omkring halsen, siger Brian McFaul.

Den flygtede irer var også i stand til at kaste lidt lys over, hvad der skete torsdag eftermiddag i ørkenen.

Ifølge hans fortælling var terroristerne i gang med at flytte en del af gidslerne i fem pickups på anlæggets område.

- På det tidspunkt blev de angrebet af den algeriske hær, fortæller Brian McFaul.

- Hæren bombede fire eller fem biler og fire af dem blev ødelagt, og den bil, som min bror var i, kørte galt, og det betød, at Stephen fik mulighed for at komme i sikkerhed, fortæller Brian McFaul.

Han tilføjer, at hans bror antog, at alle andre i de øvrige biler var blevet dræbt.

»Flydende« situation

CNN rapporterer fra en officiel kilde i landet, at der stadig »er aktivitet« på stedet, og den britiske premierminister, David Cameron, kalder situationen »flydende«:

- Det er stadig i gang, siger han, og forbereder den britiske befolkning på, »at der kan komme dårlige nyheder«, en omskrivning af, at adskillige britiske gidsler kan være dræbt.

Også et fransk gidsel, der blev befriet af algeriske soldater, siger ifølge Reuters til Radio Europe 1, at soldaterne stadig er på jagt efter terrorister inde på anlægget.

Meget er endnu usikkert, men de seneste dødstal fra den algeriske sikkerhedstjeneste lyder på, at 30 gidsler og 11 terrorister blev dræbt under det algeriske militærangreb. Usikkerheden gælder også, hvilken skæbne der er overgået mindst 22 gidsler fra blandt andet Japan, Norge og Storbritannien.

Bekymring i Norge

I Norge venter alle med bekymring på nyt om otte ansatte på gasanlægget efter nyheden om, at en nordmand undslap terroristerne og nu er indlagt på et nærliggende hospital ved In Anamas, omkring 600 kilometer syd for hovedstaden Algier.

Ifølge Sky News er skæbnen for 10 britiske gidsler ukendt.

Sikkerhedsvagterne på gasanlægget, som drives af norske Statoil i samarbejde med BP og et algerisk firma, blev onsdag nedkæmpet af terrorister fra den al-Qaeda-relaterede gruppe »Blodets Brigade«, der stormede anlægget efter det, eksperter betegner som længere tids planlægning.

En lokalt ansat, som nåede at flygte, siger til Reuters, at terroristerne virkede som om, de havde »insiderkendskab til gasanlæggets opbygning«, og at de havde fortalt, at de ikke ville gøre muslimerne blandt de tilbageholdte noget, »men slå kristne og vantro ihjel«.

Under gidselaktionen krævede terroristerne, at Frankrig skulle stoppe sin offensiv mod militante islamister i Mali, men dette krav kan være opfundet til lejligheden, da aktionen kan være planlagt lang tid før den franske intervention i Mali.

Der var allerede torsdag forlydender om, at terroristerne krævede frit lejde til Libyen for dem og deres gidsler, og at algerierne kort efter angreb en bilkortege, og her begyndte den blodige aktion.

Fredag sagde en algerisk regeringstalsmand, at ordren til angreb blev givet, da »terroristerne insisterede på at forlade anlægget for at føre gidslerne til udlandet«.

Adskillige lande, herunder Japan og Storbritannien, udtrykker utilfredshed med, at de ikke blev informeret før angrebet.

Norge har sendt et hospitalsfly af sted til Algeriet for at tage sig af eventuelt sårede nordmænd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.