Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gidsel og franske soldater dræbt i mislykket gidselaktion

Forsøg på at redde fransk efterretningsagent fra al-Shabaab-militsen mislykkedes. Frankrigs forsvarsministerium bekræfter aktionen, hvor også 17 militsfolk blev dræbt.

Den franske soldat Denis Allex har siden 2009 været fanget under »umenneskelige forhold« af al-Shabaab i Somalia. Han døde lørdag under en fejlslagen befrielsesaktion.
Den franske soldat Denis Allex har siden 2009 været fanget under »umenneskelige forhold« af al-Shabaab i Somalia. Han døde lørdag under en fejlslagen befrielsesaktion.

To franske soldater og en fransk efterretningsagent, der blev holdt som gidsel i Somalia af den islamistiske al-Shabaab milits, blev natten til lørdag dræbt under en mislykket befrielsesaktion, oplyser Reuters.Udover de franske tab blev 17 krigere fra al-Shabaab dræbt under en voldsom ildkamp med de franske specialstyrker, som stormede den base i byen Bulo Marer, hvor agensen Denis Allex blev holdt som gidsel.

Det franske forsvarsministerium bekræftede lørdag formiddag, at aktionen havde fundet sted.

Af en erklæring fra ministeriet fremgår det, at Denis Allex blev dræbt af sine vogtere under aktionen, hvor også to franske soldater mistede livet.

Al-shabaabs krigere, som ministeriet kalder terrorister, »har ikke villet forhandle i tre og et halvt år og har holdt Denis Allex fanget under umenneskelige forhold«. Derfor blev der planlagt en befrielsesaktion, lyder det fra ministeriet.

Al-shabaab-basen ligger godt 120 kilometer syd for hovedstaden Mogadishu, og den franske specialstyrke ankom efter rapporterne til stedet i helikoptere, der også deltog i angrebet, ifølge en somalisk embedsmand i den sydlige Shabelle region.

En al-Shabaab repræsentant siger til Reuters, at der var tre helikoptere med i angrebet.

Den franske agent blev ifølge BBC kidnappet i 2009 og er en af ni franske statsborgere, der holdes som gidsler i afrikanske lande. Seks af dem er i kløerne på al-Qaedas nordafrikanske gren.

Denis Allex blev sidst set på en video i 2010, hvor han appellerede til den franske regering om at droppe dens støtte til den somaliske regering.

Nattens angrebet blev sandsynligvis udført fra Somalias nordlige naboland Djibouti, hvor Frankrig har en stor flåde og militærbase.

Al-Shabaab-militsen er generelt på retræte efter at være drevet ud fra de fleste store byer i det centrale Somalia og langs kysten af regeringshæren samt invasionsstyrker fra Kenya og Etiopien, men holder endnu stand i Bulo Mare.

Men efter det franske angreb er militsfolkene begyndt at forlade byen af frygt for nye angreb, oplyser en lokalbeboer til Reuters.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.