Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Geronimos arvinger sagsøger Skull and Bones

Efterkommerne til indianer-krigeren mener, at Bush-familiens hemmelige loge på Yale-universitetet har stjålet Geronimos kranium.

Geronimo
Geronimo

HOUSTON: Apache-indianeren Geronomis efterkommere har sagtsøgt Skull and Bones, et hemmeligt selskab på Yale University med forbindelser til Bush-familien. De hævder, dets medlemmer i 1918 røvede hans grav og lige siden har opbevaret hans kranie i en glasmontre.

Fordringen er en del af en sag, der tirsdag – på 100-årsdagen for Geronimos død - blev anlagt ved en forbundsdomstol i Washington. Apache-krigerens arvinger ønsker at finde alle hans jordiske rester, hvor de end måtte være, og få dem overført til en ny grav ved Gila-flodens udspring i New Mexico, hvor Geronomi blev født og ønskede at blive begravet.

- Jeg ved i mit hjerte, at hans ånd aldrig blev udfriet, sagde Geronimos oldebarn Harlyn Geronomi i denne uge til journalister i National Press Club.

Geronimo døde i 1909 som krigsfange i Fort Sill i Oklahoma. Ifølge mangeårige overleveringer blandt medlemmerne af Skull and Bones brød Prescott S. Bush – far til præsident George Bush and bedstefar til præsident George W. Bush – under Første Verdenskrig ind i graven sammen med nogle klassekammerater og tog kraniet, to knogler, et bidsel og nogle stigbøjler, der alle blev udstillet i selskabets klubhus i New Haven, kendt som Graven.

Historien blev i 2005 noget mere troværdig, da en historiker fandt et brev, der i 1918 var skrevet fra et af Skull and Bones’ medlemmer til et andet, og hvori der stod, at kraniet var blevet taget fra en grav i Fort Sill sammen med dele af seletøj til en hest.
Ramsey Clark, tidligere amerikansk justitsminister som repræsenterer Geronimos familie, indrømmer, at han ikke har egentlige beviser for, at historien er sand. Men han håber alligevel, siger han, at retten kan kaste lys over sagen.

Tom Conroy, en talsmand for Yale, ønsker ikke at kommentere sagen, men er hurtig til at understrege, at Graven ikke hører under universitetet.

Medlemmer af Skull and Bones, som værner om selskabets hemmeligheder, havde ingen kommentarer. Selv om selskabet ikke officielt er tilknyttet universitetet, er mange af Yales tidligere elever, som nu indtager betydningsfulde poster, medlemmer, bl.a. begge præsidenterne Bush og senator John Kerry, demokrat fra Massachusetts.

- Af alle de genstande, i Skull and Bones menes at være i besiddelse af, er Geronimos kranium en af de mere plausible, siger Alexandra Robbins, forfatter til ”Secrets of the Tomb (”Gravens hemmeligheder”), en bog om selskabet.

- Der er et kranium i en glasmontre, når man træder ind af døren til Graven, som de kalder Geronomi.

Nogle lokalhistorikere og antropologer i Oklahoma tvivler på historien, idet de henholder sig til, at der aldrig har været uafhængige beviser for, at Geronimos grav i 1918 blev krænket. Ti år senere overdækkede hæren graven med asfalt og erstattede en enkel gravsten i træ med et monument i sten, og dermed er den blevet næsten utilgængelig.

Geronimo, hvis oprindelige navn var Goyathlay, gjorde voldsom modstand mod hvide bosættere og kæmpede i næsten tre årtier mod mexicanske og amerikanske hære. I 1886 overgav han sig omsider med kun 35 mand tilbage til general Nelson A. Miles ved grænsen mellem New Mexico og Arizona og tilbragte resten af sit liv i fængsel, hvor han døde af lungebetændelse.

Ikke alle apache-indianere ønsker at flytte hans jordiske rester til New Mexico. Den gren af stammen, som efter at Geronimo døde, bosatte sig i Fort Sill, kæmper for at beholde graven, hvor den er.

- Der er intet vundet ved at grave de døde op, siger Jeff Houser, formand for Fort Sill Apache-stammen.

- Det kan ikke udbedre den skade, stammen blev påført ved at blive udryddet og fængslet.

Oversættelse: Jenny Wilkins

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.