Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gerningsmænd bag massakre i Egypten kom fra Libyen

Maskerede bevæbnede gerningsmænd beordrede kristne til at afsværge deres tro under bagholdsangreb.

Munke ser efter en bevæbnet politimand efter en massakre på kristne i Egypten fredag. Mindst 29 kristne koptere blev dræbt, da de i bus var på vej til et kloster syd for Kairo. Reuters/Mohamed Abd El Ghany
Munke ser efter en bevæbnet politimand efter en massakre på kristne i Egypten fredag. Mindst 29 kristne koptere blev dræbt, da de i bus var på vej til et kloster syd for Kairo. Reuters/Mohamed Abd El Ghany

Egyptens udenrigsminister, Sameh Shoukry, siger, at jihadister, som dræbte mindst 29 kristne ved en massakre fredag, er blevet trænet i lejre i Libyen.

Egypten har efter massakren bombet de pågældende lejre fra luften flere gange.

De kristne koptere blev dræbt i ørkenen, da de i bus var på vej til et kloster syd for Kairo.

Shoukry siger, at der foreligger tilstrækkeligt med informationer og beviser på, at gerningsmændene er blevet trænet i lejrene.

De maskerede bevæbnede gerningsmænd beordrede de kristne ud af deres busser og beordrede dem til at afsværge deres tro. Derefter begyndte de bevæbnede mænd, som havde ligget i baghold og ventet på busserne, at skyde kopterne en efter en med dræbende skud, skriver nyhedsbureauet AFP.

Islamisk Stat har taget skylden for massakren, som kommer efter to blodige bombeangreb på to kirker i april.

Islamisk Stat havde truet med flere angreb, og de egyptiske myndigheder har skærpet sikkerheden ved kirkerne i landet, men ingen var forberedt på et angreb på en ørkenvej, der fører til Sankt Samuel klostret i provinsen Minya.

- De maskerede mænd beordrede alle mænd ud af busserne og tog deres identitetspapirer og deres værdigenstande. Derefter beordrede de dem til at fremsige den muslimske trosbekendelse, siger Maher Tawfik, som er onkel til en kvindelig overlevende.

- De tog smykker og guld fra kvinderne, mens børnene i busserne gemte sig under sæderne, siger han.

Ofrene, hvoraf mange lå tilfældigt spredt i ørkensandet, havde øjensynligt fået ordre til at knæle, før de blev skudt i hovedet, siger den koptiske præst Hedra Rashid.

- De bad dem en efter en om at afsværge deres kristne tro, men det afviste alle, sige Hedra, som har talt med overlevende.

I den lille by Bani Mazar, som ligger tæt på det sted, hvor massakren blev begået, deltog grædende, sortklædte kristne kvinder lørdag i en kirkeceremoni.

Omkring 10 procent af Egyptens befolkning på 92 millioner er kristne.

/ritzau/AFP

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.