Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gennembrud: Vitamintilskud kan forhindre ufrivillige aborter

Vitamin B3 kan forhindre ufrivillige aborter og fosterskader, konkluderer australske forskere efter 12 år.

Ufrivvilige aborter kan undgås ved at tage kosttilskuddet vitamin B3, også kendt som niacin, viser australsk forskning. Free/Www.colourbox.com/arkiv
Ufrivvilige aborter kan undgås ved at tage kosttilskuddet vitamin B3, også kendt som niacin, viser australsk forskning. Free/Www.colourbox.com/arkiv

Sydney. Et almindeligt vitamintilskud kan reducere antallet af ufrivillige aborter samt fosterskader verden over betydeligt.

Det oplyser australske forskere torsdag i det, de beskriver som et stort gennembrud i graviditetsforskning.

Studiet, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift The New England Journal of Medicine, viser, at et defekt molekyle blandt gravide kvinder stopper embryoner og babyers organer i at udvikle sig rigtigt i livmoderen.

Men det kan altså behandles ved at tage kosttilskuddet vitamin B3, også kendt som niacin, viser den australske forskning.

»Efter 12 års forskning har vores team blandt andet fundet, at denne defekt kan helbredes, og at spontane aborter og fosterskader kan forhindres ved at tage et fælles vitamin,« siger Sally Dunwoodie, der er biomedicinsk forsker ved Victor Chang Cardiac Research Institute i Sydney.

»Følgerne vil sandsynligvis være enorme. Dette har potentialet til at reducere antallet af ufrivillige aborter og fosterskader over hele verden. Og disse ord bruger jeg kun sjældent,« siger hun.

Australiens sundhedsminister, Greg Hunt, hylder undersøgelsen som »et historisk medicinsk gennembrud«.

»Dagens nyhed giver håb til den ene blandt fire kvinder, som aborterer ufrivilligt,« siger han torsdag.

»Og med tanke på, at der hvert år fødes 7,9 millioner børn med misdannelser verden over, er dette gennembrud utrolig gode nyheder.«

Forskerne har brugt genetisk sekventering af familier, der har været ramt af aborter eller misdannelser af børn ved fødslen og kunne konkludere, at genmutationer påvirkede produktionen af molekylet Nad.

Og med B3-vitamin, som findes i kød og grøntsager, fandt de en betydelig ændring i molekylet.

»Før vitamin B3 blev føjet til morens kost, skete der enten ufrivillige aborter, eller også blev børnene født med en række alvorlige misdannelser,« oplyser Victor Chang Cardiac Research Institute i en erklæring.

»Efter kosttilskuddet blev tilpasset, blev alle aborter og misdannelser forhindret, og alle børn blev født helt raske.«

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.