Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Generaler fyret efter invasion af bamser

Teddybjørne i faldskærme har fået hovederne til at rulle i »Europas sidste diktator«.

I bedste Mathias Rust-stil lykkedes det den 4. juli en gruppe svenske demokrati-aktivister at flyve cirka 100 kilometer ind over Hviderusland i et lille propelfly og kaste godt 1.000 teddybjørne med budskaber om frihed ned i små faldskærme over byen Ivenets.
I bedste Mathias Rust-stil lykkedes det den 4. juli en gruppe svenske demokrati-aktivister at flyve cirka 100 kilometer ind over Hviderusland i et lille propelfly og kaste godt 1.000 teddybjørne med budskaber om frihed ned i små faldskærme over byen Ivenets.

Hvideruslands præsident Aleksandr Lukasjenko kan ikke lide bamser. I hvert fald ikke når de bærer små skilte med budskaber om ytringsfrihed, demokrati og fri presse - og bliver kastet ud i faldskærm over hviderussiske byer.

Mandag valgte »Europas sidste diktator« at fyre generalerne Ihar Rachkouski og Dzmitry Pakhmelkin, som er øverstkommanderende for henholdsvis luftvåbnet, luftforsvaret og grænsesikkerheden.

I en erklæring fra det hviderussiske statsapparat hedder det:

- Embedsmændene er afskediget, fordi de har forsømt deres opgave og ikke levet op til deres pligt til at sikre den hviderussiske republiks nationale sikkerhed.

Erklæringen refererer til en pinlig sag for regimet i Hviderusland. I bedste Mathias Rust-stil lykkedes det den 4. juli en gruppe svenske demokrati-aktivister at flyve cirka 100 kilometer ind over Hviderusland i et lille propelfly og kaste godt 1.000 teddybjørne med budskaber om frihed ned i små faldskærme over byen Ivenets.

De hviderussiske myndigheder nægtede i første omgang, at bamse-nedkastningen overhovedet havde fundet sted, men til sidst måtte Lukasjenko modvilligt indrømme, at episoden var sand.

Fotograf i fængsel

På daværende tidspunkt havde billeder og videoer af de nedkastede bamser allerede været vist i medier verden over, og det kostede blandt andre en ung fotograf fra Hviderusland en tur i fængsel.

Lukasjenko sagde i sidste uge, at de militærfolk, som var ansvarlige for at lade det svenske fly trænge ind i hviderussisk luftrum, ville blive straffet.

- Flyet blev opdaget i tide, men hvorfor sendte luftforsvaret ikke fly på vingerne for at opsnappe flyet? Kom nu, venner. Lad os være ærlige. Vi er alle voksne mennesker. De skyldige må stå til ansvar for dette, sagde Lukasjenko ifølge Reuters.

Fyringerne kommer i skyggen af en større rokade, hvor Lukasjenko har udnævnt i alt 17 nye ministre, anklagere og statslige direktører, meddeler det statslige nyhedsbureau Belta. Andre højtstående militærfolk har fået reprimander.

Siden 1994 har Lukasjenko holdt Hviderusland i et jerngreb, og hans regime kritiseres jævnligt af EU-lande og talrige menneskerettighedsorganisationer.

23. september skal der afholdes parlamentsvalg i den tidligere sovjetstat. Da hviderusserne sidst skulle stemme om noget, blev syv præsidentkandidater smidt i fængsel, og kampklædte betjente slog hårdt ned på demonstranter i Minsks sneklædte gader. Det var ved præsidentvalget i december 2010, hvor Lukasjenko endnu en gang sikrede sig en tvivlsom jordskredssejr og en ny periode som præsident.

Se bamse-aktivisterne i aktion over Hviderusland:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.