Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

General i USA: Færre udlændinge tager til Syrien

Det amerikanske militær siger, at et stigende antal af Islamisk Stats krigere deserterer.

Antallet af udlændinge, som tager til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat eller andre jihad-grupper, er faldet i det seneste år, siger en amerikansk general.

General Peter Gersten siger til journalister i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at da han for et år siden kom til Bagdad var der hver måned mellem 1500 og 2000 udlændinge, som sluttede sig til Islamisk Stat.

- Men nu, hvor vi har bekæmpet denne fjende i et år, så anslår vi, at antallet er faldet til 200 om måneden, og vi ser faktisk nu et stigende antal desertører blandt dem, der har sluttet sig til jihadisterne, siger Gersten.

Generalen siger, at det faldende antal delvist skyldes den amerikanskledede koalitions fortsatte angreb på de steder, hvor Islamisk Stat har opbevaret kontante penge.

Han siger, at koalitionen har udført omkring 20 sådanne angreb, som har sprængt 800 millioner dollar i kontanter i stykker. Det er et beløb, der svarer til over 5,2 milliarder kroner.

- Vi ser, at deres moral er ved at blive brudt, og vi ser, at de ikke er i stand til at betale, og vi ser, at de er svækkede i deres krigsførelse, siger Gersten og tilføjer:

- Vi observerer dem, når de forsøger at komme væk fra Islamisk Stat. På hver deres måde har de fået knækket deres moral.

Når danske syrienkrigere rejser til Syrien i krig, så kommer halvdelen af dem tilbage til Danmark. Siden 2011 er 125 krigere rejst fra Danmark til Syrien, og 62 er vendt tilbage igen, viste en rapport fra det internationale center for antiterrorisme i Haag, ICCT tidligere i denne måned.

I rapporten fremgår også en lang række andre EU-lande. Blandt andet har Sverige omkring 300 krigere, der er rejst til Syrien, mens mere end 900 krigere er rejst fra Frankrig til Syrien. I Frankrig er 246 syrienkrigere vendt tilbage.

I alt er omkring 4000 syrienkrigere rejst fra Europa til Syrien.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.