Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gambias præsident erkender nederlag og træder tilbage

I erklæring på det statslige tv lover Yahya Jammeh at trække sig fra posten som præsident.

Gambias præsident Yahya Jammeh har natten til lørdag meddelt, at han accepterer sit valgnederlag og trækker sig fra posten. Valgets vinder, Adama Barrow, blev torsdag taget i ed som ny præsident. Reuters/© Carlos Garcia Rawlins / Reute
Gambias præsident Yahya Jammeh har natten til lørdag meddelt, at han accepterer sit valgnederlag og trækker sig fra posten. Valgets vinder, Adama Barrow, blev torsdag taget i ed som ny præsident. Reuters/© Carlos Garcia Rawlins / Reute

Banjul. Gambias mangeårige leder Yahya Jammeh siger i en erklæring natten til lørdag, at han vil træde tilbage.

Det skriver BBC og AFP.

Dermed ser den politiske krise i det vestafrikanske land ud til at være afsluttet.

- Jeg har i dag med god samvittighed besluttet at opgive lederskabet af denne store nation, siger Jammeh i erklæringen, der blev oplæst på det statslige tv.

Jammeh, der har været præsident i 22 år, udtrykker samtidig "uendelig taknemmelighed" over for alle gambiere.

Fredag oplyste en talsmand for den nye præsident, Adama Barrow, at Yahya Jammeh har besluttet sig at rejse i eksil.

- Jeg kan forsikre jer om, at han (Jammeh, red.) er gået med til at forlade landet, sagde Mai Ahmad Fatty.

Lederne fra andre lande i den vestafrikanske region har i flere uger opfordret Jammeh til at acceptere sit nederlag ved præsidentvalget i december og lade valgets vinder, Adama Barrow, indtage posten som præsident.

Barrow blev torsdag taget i ed som præsident.

Men det skete ikke som planlagt ved en festlig ceremoni med tusindvis af mennesker på et stadion i Gambia.

Indsættelsen af Barrow var henlagt til Gambias ambassade i Dakar i nabolandet Senegal, hvor han har opholdt sig i godt en uge.

Jammers insisteren på at blive i embedet medførte torsdag, at en styrke på flere tusinde soldater krydsede grænsen til Gambia fra Senegal for at sætte pres på den stædige statsleder.

Præsidenten fik en frist til fredag middag til at træde tilbage. Ellers ville den militære operation med navnet "Gendan Demokratiet" fortsætte for at få ham afsat.

Den 51-årige ekspræsident har ikke oplyst, i hvilket land han vil bosætte sig fremover.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.