Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gambias præsident er tavs efter deadline for fratrædelse

Senegals hær står klar til at rykke ind i Gambia, efter at præsidentens frist for at træde tilbage er udløbet.

Fristen for Gambias præsident til at træde tilbage fra sin post udløb ved midnat. Men efter deadline har ingen fortsat hørt fra præsidenten.

Det skriver nyhedsbureauet AP natten til torsdag ifølge flere internationale medier.

Stemningen i Gambia har været spændt siden præsidentvalget i december. Her tabte præsident Yahya Jammeh til erhvervsmanden Adama Barrow.

Det skulle have ført til et magtskifte 19. januar, men Jammeh har indtil videre nægtet at anerkende sit nederlag.

De vestafrikanske staters økonomiske fællesskab, Ecowas, har truet med at sætte militæret ind for at vælte præsidenten, hvis han ikke overdrager sin post til Barrow senest midnat til torsdag.

Det er angiveligt ikke sket, og både Senegal og Nigeria har sendt styrker til Gambias grænse og er klar til at rykke ind i landet.

- Præsidentens mandat udløber til midnat, erklærede kommandant Seydou Maiga Moro fra Ecowas onsdag aften lokal tid ifølge radiostationen RFM.

- Tropperne er allerede på plads, tilføjede han.

Efter planen skal Adama Barrow overtage præsidentembedet torsdag. Hans talsmand, Halifa Sallah, oplyste onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Barrow vil blive taget i ed på et ukendt sted.

- Indsættelsen på stadion vil ikke finde sted som planlagt. Så han (Adama Barrow, red.) forbereder sig på, at indsættelsen skal ske på anden vis, siger talsmanden uden at give yderligere informationer.

- Regeringen kan ikke afholde den nyvalgte præsident Barrow fra at blive indsat, tilføjer han.

Ifølge diplomatiske kilder kan Barrow blive taget i ed som præsident et hvilket som helst sted, så længe indsættelsen finder sted på gambisk jord eller på en af Gambias ambassader.

Militæret i Gambia oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at det ikke kommer til at blande sig, hvis Ecowas-styrken rykker ind i landet, fordi det drejer sig om en politisk uenighed.

- Jeg kommer ikke til at involvere mine soldater militært i en idiotisk kamp. Jeg elsker mine mænd, siger forsvarschef Ousman Badjie.

Den afgående præsident erklærede tirsdag undtagelsestilstand i Gambia. Dagen efter vedtog landets parlament en resolution, der gav ham lov til at blive på posten i yderligere tre måneder.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrede onsdag aften alle danskere til at forlade landet.

Gambia er en time efter Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.