Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gaddafis søn meldes løsladt efter seks års fængsel

Libyens afdøde leder Moammar Gaddafis søn, den dødsdømte Saif al-Islam, er blevet løsladt. Det erklærer libysk milits på Facebook.

Saif al-Islam Gaddafi under en høring ved retten i byen Zintan i 2014. Ifølge en væbnet milits er han nu en fri mand.
Saif al-Islam Gaddafi under en høring ved retten i byen Zintan i 2014. Ifølge en væbnet milits er han nu en fri mand.

MELLEMØSTEN: Han er eftersøgt for krigsforbrydelser. Men ifølge Abu Bakr al-Saddiq-militsen i den libyske by Zintan er 44-årige Saif al-Islam Gaddafi nu på fri fod.

En meddelelse, der blev offentliggjort på militsens Facebook-side lørdag middag, bekræfter, at den afdøde libyske diktator Moammar Gaddafis søn og forventede arvtager, hverken er i fængsel eller i byen Zintan.

»Saif al-Islam Gaddafi er blevet tildelt amnesti af det eneste legitime parlament,« står der i meddelelsen.

Her henvises til parlamentet i byen Tobruk, der er en ud af tre forskellige myndigheder, der har kæmpet om magten i kaosramte Libyen, siden Moammar Gaddafi blev væltet og dræbt i et NATO-støttet oprør i 2011.

Kaos og ustabilitet siden lynchning
Nyheden om den angivelige løsladelse af Saif al-Islam Gaddafi, bekræftes også over for CNN af hans advokat, Khalid al-Zaidy.
»Saif al-Islam er fri og opholder sig et sikkert men hemmeligt sted i en libysk by,« siger han til CNN.
Løsladelsen er ikke bekræftet fra de to andre libyske myndigheders side. Foruden parlamentet i Tobruk eksisterer den FN-støttede regering i Tripoli og den såkaldte nationale regering, der også har hjemme i den libyske hovedstad, Tripoli.

Og nu frygtes det, at Saif al-Islams løsladelse kan være med til at skærpe de sekteriske kampe mellem de libyske stammer og tilhængerne af de tre forskellige stridende myndigheder. Det internationale samfund og den FN-støttede regering i Tripoli anerkender ikke regeringen i Tobruk, der ifølge TV-stationen al-Jazeera står bag Saif al-Islams løsladelse. Og hvis Saif al-Islam går aktivt ind i kampen om politisk indflydelse, vil det skærpe kampen mellem hans tilhængere og den internationalt støttede regering.

 

Siden Moammar Gaddafi blev lynchet af oprørere i 2011, har Libyen været henvist til kaos og ustabilitet. Væbnede grupper kæmper indbyrdes, og i løbet af de seneste år har Islamisk Stat også været en del af kampen om magten i landet.

Har en plan for Libyen
Men ikke alle mener det vil skade landet at få et højtstående medlem af Gaddafi-familien tilbage i det politiske magtspil.

»I modsætning til de forskellige regeringer får Saif al-Islam Gaddafi sin magt fra folket,« siger hans advokat, Khalid al-Zaidy, til CNN.

Ifølge al-Zaidy har Saif al-Islam fulgt udviklingen i Libyen tæt under sit ophold i fængslet de seneste næsten seks år. Og han har en plan for Libyens fremtid, der er baseret på terrorbekæmpelse, forsoning og økonomisk vækst.

»Han vil spille en afgørende rolle i at skabe fred i Libyen,« siger advokaten om Saif al-Islam Gaddafi.

I juni 2011 udstedte Den Internationale Straffedomstol en arrestordre på Saif al-Islam Gaddafi for hans rolle i regimet under oprøret.
I 2015 blev Saif al-Islam Gaddafi dømt til døden af en domstol i Tripoli. Men Abu Bakr al-Saddiq-militsen, der tog ham til fange i efteråret 2011 har gennem årene nægtet at udlevere ham til Den Internationale Straffedomstol og regeringen i Tripoli.

Said al-Islam er uddannet i England og blev indtil oprørets udbrud i 2011 anset for at være faderens foretrukne arvtager. Han blev også omtalt som mere moderat end faderen, lige indtil han begyndte at spille en central rolle i forsøget på at knuse oprøret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.