Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fugle kan udvikle sig til at føde levende unger

En tidlig slægtning til nutidens fugle og krokodiller fødte levende unger frem for at lægge æg. Det viser fundet af en 247 millioner år gammel gravid øgle i Kina.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Moderne fugle og krokodiller har i princippet evnen til at udvikle sig til at føde levende unger, ligesom pattedyr gør.

Det viser fundet af en 247 millioner år gammel øgle fra Kina, der havde en baby i maven.

Fossilet er ikke en forfader til moderne fugle og krokodiller. Det er derimod en archosaur - en tidlig forgrening fra den store gruppe af hvirveldyr, som inkluderer fugle, dinosaurer, krokodiller og flyveøgler.

»Dette fund er helt specielt, fordi det viser en helt ukendt formeringsstrategi hos archosaur-gruppen, som potentielt giver helt nye evolutionære perspektiver,« siger palæontolog og museumsinspektør ved GeoMuseum Faxe, Jesper Milán, som ikke selv har deltaget i studiet til Videnskab.dk.

Fundet er interessant, da det bryder med forestillingen om archosaurerne som en gruppe af dyr, der alle lægger æg.

Og da graviditet allerede er blevet opfundet over 100 gange i forskellige dyrelinjer, kunne det i princippet ske igen for moderne æglæggere.

»Dette nye studie viser, at evnen til at føde levende unger ligger latent dybt begravet i archosaurernes DNA, så hvem ved, hvad archosaur-gruppen vil være i stand til, hvis vi spoler tiden nogle millioner af år frem?« siger Jesper Milàn til Videnskab.dk.

Monster-øgle fødte levende unger - måske kan fremtidens fugle også

Studie: Fortidens fugle har skræppet som gæs

Nyopdaget mudderdrage-dinosaur fundet med dynamit

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.