Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frygt for russerne får Polen til at udvide hær

Polens udvidede hær vil omfatte en paramilitær styrke bestående af 35.000 mand, siger forsvarsminister.

Polens forsvarsminister, Antoni Macierewicz, under en militærceremoni.
Polens forsvarsminister, Antoni Macierewicz, under en militærceremoni.

Polen vil udvide dets væbnede styrker næste år til 150.000 mand fra de nuværende 100.000 af sikkerhedshensyn, siger den polske forsvarsminister, Antoni Macierewicz.

Han nævner ikke direkte Ruslands annektering af Krim i 2014 eller den prorussiske revolte i det østlige Ukraine, men det er disse udviklinger, som allerede har fået polakkerne til at forstærke forvaret.

Polen, som er medlem af Nato, har med støtte fra andre lande fået grønt lys til flere soldater i Østeuropa af dets allierede. Det er en plan, som Nato formelt vil beslutte ved et topmøde i Warszawa i næste måned.

- Vi har besluttet at øge antallet af polske soldater. Vi anslår, at hæren næste år vil bestå af 150.000 mand, siger Macierewicz til journalister.

Han tilføjer, at en vigtig del af den nye hær vil være en paramilitær styrke bestående af 35.000 mand. De første frivillige vil blive rekrutteret i september.

Styrkens kommandostruktur blev fastlagt i april.

De frivillige, som vil modtage militær træning, skal være med til at afskrække Rusland fra at gøre forsøg på at infiltrere polsk territorium.

Hver af Polens 16 provinser ventes at få en styrke på brigadeniveau. Mazovia - den største og mest befolkningsrige region i den centrale del af landet, får to.

USA aktiverede i sidste måned et missilskjold til 800 millioner dollar (over 5,2 milliarder kroner) i Rumænien, hvilket anses for at have afgørende betydning for at kunne beskytte amerikanske og europæiske interesser mod såkaldte slyngelstater. Rusland siger, at missilskjoldet udgør en trussel mod russernes nationale interesser.

Natos planer om at indsætte fire bataljoner i de baltiske lande og Polen har også ført til diskussioner i Moskva om en gengældelse fra russisk side.

Estland, Letland og Litauen tilsluttede sig Nato i 2004.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.