Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fronterne i Egypten trækkes op

Forfatningsråd i Egypten ventes at vedtage en ny forfatning torsdag. Modstandere siger, den er presset igennem og frygter reaktionen. Præsident Morsis støtter mener, den vil skabe ro efter voldsomme demonstrationer. Lørdag går Morsis folk på gaden.

De næste par døgn kan blive afgørende for, om Egypten kastes ud i et omfattende voldeligt kaos, eller om landets islamistiske præsident, Mohamed Morsi, med en ny forfatning i hånden kan få genskabt roen i det splittede land.

Onsdag eftermiddag meddelte det råd, der sidder og skriver på en ny forfatning, ifølge Reuters, at det endelige udkast kommer til afstemning blandt rådets medlemmer torsdag og derefter vil blive forelagt præsidenten.

En ny forfatning er afgørende for den videre politiske proces. Dels skal den ifølge Reuters sendes til folkeafstemning senest midt i december, og desuden er den afgørende for, at der kan afvikles et nyt parlamentsvalg i første halvdel af 2013.

Problemet er ifølge internationale nyhedsmedier, at de fleste sekulære og andre kritiske medlemmer har forladt rådet, fordi det domineres af islamister og yderligtgående salafister, der ifølge kritikerne ønsker en forfatning med vægt på religionen og islamiske værdier.

Den tidligere præsident for den Arabiske Liga, Amr Moussa, der forlod rådet i sidste måned, siger til Reuters, at rådet er blevet misledt til at haste forfatningen igennem:

- Det er et af de skridt, der ikke skulle være taget i betragtning af den vrede og mistillid, der er til forfatningsrådet, lyder det fra Moussa.

I de seneste dage har den centrale Tahrirplads i Cairo sammen med torve og gader i andre storbyer været scene for voldsomme demonstrationer og sammenstød mellem politi og modstandere af præsident Mohamed Morsi og hans dekreter. To er blevet dræbt, og onsdagen igennem var der nye sammenstød på Tahrirpladsen.

Samtidig udsendte Egyptens højesteret, der også er forfatningsdomstol, en erklæring, hvor rettens dommere direkte anklager Mohamed Morsi for at føre en kampagne mod retten, efter at den tidligere på året erklærede det dengang nyvalgte parlament for ugyldigt, hvilket førte til dets opløsning.

Her havde parlamentsmedlemmer med baggrund i Det Islamiske Broderskab absolut flertal sammen med salafisterne.

Præsidentens dekreter har desuden fået den samlede dommerstand i Egypten til at nedlægge arbejdet i protest, selvom Morsi har erklæret, at dekreterne kun vil blive taget i anvendelse i en nødsituation.

Som et yderligere forsøg på at dæmpe vreden hos Morsis modstandere, erklærede en talsmand for forfatningsrådet Hossam el-Gheriyani onsdag følgende:

- Hvis man er ked af dekreterne, er det kun en øjeblikkelig forfatning, der hjælper.

- Torsdag bliver en stor dag, erklærer en anden repræsentant for Det Muslimske Broderskab.

Spørgsmålet er om de forsikringer virker urodæmpende blandt egypterne.

Det Muslimske Broderskab og det salafistiske parti har på lørdag indkaldt til massedemonstrationer over hele Egypten til støtte for præsident Morsi.

Oprindeligt var en lignende demonstration i Cairo planlagt til at skulle have fundet sted tirsdag, men den blev aflyst i sidste øjeblik af frygt for sammenstød med Morsis modstandere, som fyldte Tahrirpladsen og som stadig overnatter der. Kravet fra dem er, at Morsi skal droppe dekreterne.

En repræsentant for salafisterne giver ifølge Reuters udtryk for, at lørdagens demonstration til støtte for Morsi også skal finde sted på Tahrirpladsen, mens deres talsmand siger, at de vil holde sig fra den centrale plads.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.