Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fremtrædende republikaner vil af med Obamas sundhedsreform

Formanden for Senatets finansudvalg, republikaneren Mike Enzi, foreslår nu at afskaffe Obamacare.

"Folk skal huske på, at Obamacare simpelthen ikke virker, og det er ikke til at betale," har Donald Trump tirsdag skrevet på Twitter. Nu har Republikanerne stillet et forslag om at afskaffe sundhedsreformen. Reuters/Jonathan Ernst
"Folk skal huske på, at Obamacare simpelthen ikke virker, og det er ikke til at betale," har Donald Trump tirsdag skrevet på Twitter. Nu har Republikanerne stillet et forslag om at afskaffe sundhedsreformen. Reuters/Jonathan Ernst

Washington D.C.. Allerede inden Barack Obama har forladt Det Hvide Hus til fordel for Donald Trump, er et forslag om at afskaffe den afgående præsidents store sundhedsreform blevet stillet i Kongressen.

Det er den republikanske senator og formand for Senatets finansudvalg, Mike Enzi, der står bag forslaget, oplyser han i en pressemeddelelse.

Sundhedsreformen, i folkemunde kaldet Obamacare, dækker omkring tyve millioner amerikaneres sundhedsforsikring.

Forslaget om afskaffelsen kommer første dag, Kongressen er samlet i 2017.

Landets kommende præsident har allerede meddelt, at han vil af med Obamacare og i stedet skabe øget konkurrence mellem private forsikringer.

- Folk skal huske på, at Obamacare simpelthen ikke virker, og det er ikke til at betale, skrev Donald Trump på Twitter tidligere tirsdag.

Skulle det lykkes Republikanerne at afskaffe den omstridte sundhedsreform, kan det tage flere år at få udviklet nye forsikringer, siger Republikanerne.

Onsdag mødes præsident Obama med en række af Demokraternes kongresmedlemmer for at diskutere forskellige strategier for, hvordan de kan afværge Republikanernes forsøg på at afskaffe Obamacare.

Samme dag mødes USA's kommende vicepræsident, Mike Pence, med lovgivere. De skal blandt andet drøfte mulige erstatninger for Obamacare.

Sundhedsreformen blev vedtaget i 2010 men først fuldt indfaset i 2014.

Allerede inden havde den skabt splid i USA. Amerikanerne tvinges med reformen til at sørge for sygesikring, hvilket ifølge kritikere er en krænkelse af grundlæggende borgerrettigheder.

Obamacare indeholder blandt andet følgende vigtige punkter:

Forsikringsselskaber må ikke afvise folk, der allerede har en sygdom eller lignende. Reformen giver børn mulighed for at være en del af forældrenes sundhedsforsikring, indtil de er 26 år. Og virksomheder med flere end 50 ansatte skal stå for de ansattes forsikring.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.