Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fremtidens terrorister går efter bløde mål

En ny form for terror er sprunget frem. Dårligt organiserede grupper med simple metoder, der går efter de bløde mål. Det vurderer den britiske sikkerhedsanalytiker Kevin Rossen, der er medforfatter af en ny rapport.

Den nye generation terrorister går efter bløde mål: boligkomplekser, indkøbscentre og hoteller ¿ som her Marriott-hotellet i Indonesiens hovedstad Jakarta 5. august i år. Angrebet kostede 12 mennesker livet. <br>Foto: EPA
Den nye generation terrorister går efter bløde mål: boligkomplekser, indkøbscentre og hoteller ¿ som her Marriott-hotellet i Indonesiens hovedstad Jakarta 5. august i år. Angrebet kostede 12 mennesker livet. <br>Foto: EPA

LONDON

Den amerikanske ambassade på Grosvenor Square i London er bedre bevogtet end en gennemsnitlig dansk kaserne. Rundt om hele bygningen ligger der et meterhøjt jernhegn, der dominerer det meste af det, der engang var en stille plads i den fashionable del af London.

Inden man så meget kommer inden for kasteafstand af den store grå bygning med den forgyldte ørn på taget, skal man igennem et omfattende og meget håndfast sikkerhedstjek udført af amerikanske marinesoldater. Selv med et amerikansk pas i hånden og en ualmindelig god grund er det næsten umuligt at nå frem til fordøren.

Ambassaden er et oplagt bombemål, men for selv de mest ihærdige terrorister ligner det også en uopnåelig drøm at komme inden for rækkevidde af ambassaden med så meget som en slangebøsse. Krigen mod terror har sat sine spor, og der er ikke mange steder i verden med amerikansk tilstedeværelse, der længere kan betragtes som at være inden for rækkevidde.

Nye strategier
Men den øgede sikkerhed har ikke stoppet terroristerne. Den har bare fået dem til at finde nye strategier og nye metoder. Det vurderer sikkerhedsanalytiker Kevin Rossen, der er medforfatter af Control Risks Groups seneste rapport om sikkerhedsrisikoen i 195 lande over hele verden, der udkom i går.

»Terrorgrupperne har indrettet sig på den nye situation og derfor har vi set en stigende tendens til at de går efter bløde mål som lejlighedskomplekser, indkøbscentre og andre steder, hvor der er masser af civile. Bomben mod hotel Marriott i Jakarta i august, hvor 12 omkom er et typisk eksempel. Terrortrusselen har ændret sig fundamentalt,« siger Kevin Rossen.

Lavere tærskel
Den øgede sikkerhed har tvunget terroristerne til at opfinde nye terrormål og det er en af de mest bekymrende konsekvenser af krigen mod terror, vurderer han.

»Den moralske tærskel for, hvad der er gyldige terrormål, bliver hele tiden sænket. Folk bliver mere og mere vant til at se steder som eksempelvis indkøbscentre og boligblokke, hvor der er mange civile, blive genstand for terrorangreb. Lidt efter lidt bliver grænserne flyttet og til sidst ender det med at blive anset for at være en accepteret del af den form for frihedskamp, terroristerne kæmper. Det er en af de mest bekymrende udviklinger, vi har set inden for det seneste år,« siger Kevin Rossen.

Selv om krigen mod terror har gjort meget for at få styr på al-Qaeda, vurderer Kevin Rossen ikke, at verden nødvendigvis er blevet et sikrere sted at leve. »Det giver ikke længere mening at tale om al-Qaeda som en organisk og velfungerende organisation. Der er blevet slået hårdt ned på deres baser, deres ledelse og efterhånden også gruppens finansiering. Men i kølvandet er der dukket masser af små og mere løst organiserede grupper op.«

Primitivt
Disse grupper har ifølge Control Risk Groups vurdering en hel anden sammensætning.

»Hvor al-Qaeda var ekstremt velorganiserede og metodiske i deres planlægning, ser vi nu grupper, der hverken har sofistikerede politiske mål eller tekniske metoder. Bomben i Casablanca i maj, der dræbte 44 mennesker, heriblandt 12 selvmordsbombere var meget primitiv i sin planlægning og der var ingen central koordinering. En mand tager til Marokko og hyrer lokale selvmordsbombere, men der er ikke nogen storstilet planlægning bag aktionen. Det betyder til gengæld, at det er langt sværere for myndighederne at slå ned på grupperne og stoppe dem i tide,« siger Kevin Rossen.

Han nævner de seneste to terroraktioner i Saudi-Arabien som eksempel på, hvordan terroristerne har ændret taktik. Den første bombe mod et lejlighedskompleks med udlændinge bar præg af omfattende planlægning, paramilitær træning og havde teknologisk udviklede sprængstoffer. Det seneste angreb i Riyadh ramte et lejlighedskompleks med fortrinsvis arabiske gæstearbejdere. 17 blev dræbt og mere end 100 sårede. Mange af dem børn.

»Det viser dårlig planlægning og har skabt stor fjendtlighed i den muslimske verden, hvad der formentlig ikke var meningen. Terroristerne var formentlig ikke klar over, at der var så mange børn. Eller også viste de ikke den samme forsigtighed og tilbageholdenhed som al-Qaeda tidligere har vist,« siger Kevin Rosser.

Han understreger, at den eneste måde at bekæmpe grupperne er samarbejde på tværs af landegrænserne.

»Det har vi heldigvis set i stigende grad i det seneste år. Uanset de politiske uenigheder, der for eksempelvis har været mellem Storbritannien og USA på den ene side og Frankrig på den anden side, har politistyrkerne i de tre lande haft et glimrende samarbejde, der har ført til en række arrestationer. Det er en stor forståelse for og vilje til at bekæmpe terrorismen landene imellem,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.