Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fredag kan de første amerikanere stemme

Selv om der stadig er næsten syv uger til det amerikanske valg, kan vælgerne i flere stater allerede sætte deres kryds nu.

Fredag begynder stemmerne til det amerikanske præsidentvalg at tikke ind.

Valgdagen, hvor amerikanerne skal sætte kryds ved enten Demokraternes Barack Obama eller den republikanske udfordrer, Mitt Romney, løber ellers først af stablen 6. november. Men allerede fra fredagen er det muligt at stemme i staterne Idaho og South Dakota.

I de sidste to uger har indbyggerne i North Carolina haft mulighed for at brevstemme, og inden september er omme, vil 30 stater have taget hul på stemmeafgivelsen, som enten kan foregå personligt eller via brev.

Når det sker, vil der især være fokus på staterne Ohio og Florida, som kan vise sig at blive afgørende for, hvem der skal være USAs næste præsident.

Begge stater har dannet ramme om retssager, hvor Demokraterne har beskyldt Republikanerne for at ville begrænse de tidlige stemmeperioder for at forhindre arbejderklassen og minoriteterne i at stemme.

Det er nemlig i høj grad de velinformerede vælgere i disse grupper, som afgiver deres stemmer tidligt. Da de i overvejende grad stemmer demokratisk, har republikanerne stor interesse i at begrænse dem i at sætte deres kryds før tid, skriver Reuters.

Begrænsninger af den tidlige stemmeafgivelse er blot en af flere valglove, som lokale republikanere har fået indført i flere stater. Derudover har de indført love, som har haft til formål at begrænse den vælgerregistrering, som er en forudsætning for at kunne stemme i USA. Og endelig har republikanerne i nogle stater gennemført en lov, der pålægger vælgerne at vise foto-ID, når de skal stemme.

Selv hævder partiet, at tiltagene skal forhindre valgsvindel, men det er blevet stærkt kritiseret af Demokraterne og rettighedsgrupper. De peger på det besynderlige i, at kampen for at begrænse den tidlige stemmeafgivelse er indført efter, at Obama i 2008 havde held til at få mange til at stemme tidligt, hvilket var med til at sikre ham magten.

Dengang stemte flere end 30 procent af vælgerne før valgdagen, og i den vigtige stat Florida var mere end hver anden afro-amerikansk stemme afgivet før, dagen oprandt.

- Det er et vigtigt bevis på, at afro-amerikanere regner med at kunne stemme tidligt, siger professor i statskundskab ved Floridas Universitet Daniel Smith til Reuters.

Disse erfaringer har lært Obama og hans folk vigtigheden af at appellere til de vælgere, som er tidligt ude. Det er fordelagtigt at vinde deres gunst, fordi det giver præsidentkandidaten mulighed for at vende sig mod de vælgere, som endnu ikke har besluttet sig.

Et faktum, der også er gået op for Mitt Romneys kampagnefolk, selv om netop Republikanerne har arbejdet for at begrænse muligheden for at stemme tidligt.

Også Obama gør igen, hvad han kan, for at få så mange vælgere som muligt til at sætte deres kryds ud for hans navn allerede nu.

Tidligere på ugen talte han i Ohio, hvor det er muligt at stemme fra begyndelsen af oktober. Han henvendte sig især til de yngre vælgere, da han sagde:

- I kan møde op og stemme allerede 2. oktober - det er om 15 dage, lød det, inden han grinende tilføjede:

- Jeg kan se, at der er mange unge, der er mødt op i dag. I unge mennesker skal gøre brug af muligheden for at stemme tidligt, for det er ikke sikkert, at I kommer tidligt nok op på valgdagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.