Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Franskmændene skal vælge deres lovgivere over to runder

Der er igen valg i Frankrig. Denne gang gælder det Nationalforsamlingen, der er det ene kammer i parlamentet.

Det er igen blevet tid for franskmændene at gå til valg. To søndage i træk skal de i stemmeboksen for at vælge medlemmerne af landets nationalforsamling.

Sådan foregår valget:

* Valget til Frankrigs nationalforsamling finder sted over to runder. Første runde er 11. juni, anden runde holdes 18. juni.

* Der er 577 valgkredse. I hver kreds kæmpes der om et enkelt mandat.

* Hvis en kandidat får over 50 procent af stemmerne i første runde, sikrer vedkommende sig et sæde i parlamentet. Det gælder dog kun, hvis stemmerne på denne kandidat udgør mindst 25 procent af det samlede antal registrerede vælgere.

* Hvis ingen kandidat får over halvdelen af stemmerne, går de to kandidater med størst opbakning videre til anden runde. Flere kandidater kan dog gå videre, hvis de får opbakning fra mindst 12,5 procent af de registrerede vælgere.

* Det betyder, at tre personer kan gå videre til den afgørende runde. Det sker også en sjælden gang, at der er fire kandidater tilbage i anden runde.

* Kandidaten med flest stemmer i anden runde sikrer sig et mandat.

Første runde finder sted søndag. Sådan forløber valgdagen i Frankrig:

* Valgstederne åbner klokken 8.

* Front Nationals leder, Marine Le Pen, stemmer klokken 11.

* De fleste valgsteder lukker klokken 18, i de store byer er det klokken 20.

* De første resultater vil begynde at komme fra klokken 20.

Kilde: dpa, det franske indenrigsministerium, Front Nationals hjemmeside

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.