Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fransk valg sætter Macrons styrke på prøve

Valg til nationalforsamling vil være afgørende for præsident Macrons muligheder for at få sin politik igennem.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans parti, La République en Marche, står ifølge meningsmålingerne til at vinde absolut flertal i landets parlament. Scanpix/Bertrand Guay
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans parti, La République en Marche, står ifølge meningsmålingerne til at vinde absolut flertal i landets parlament. Scanpix/Bertrand Guay

Han er i princippet chef for hele Frankrig.

Men Emmanuel Macron får svært ved at bruge sin sejr ved præsidentvalget i maj til noget, hvis ikke hans parti sikrer sig et flertal ved valget til den franske nationalforsamling.

Bliver udfaldet et absolut flertal til Macron og La République en Marche (LREM), giver det spillerum til at gennemføre de markante reformer, præsidenten ønsker.

Sker det ikke, kan præsidenten blive tvunget til at skulle holde sig gode venner med vidt forskellige partier.

Han kan endda blive nødt til at afsætte sin premierminister, der skal godkendes af et flertal i Nationalforsamlingen.

Umiddelbart tyder det dog på, at Macron og hans kandidater i de 577 valgkredse vil høste så mange stemmer, at der kommer til at stå LREM på flertallet af sæder i landets nationalforsamling efter valget.

Hverken Socialisterne eller Republikanerne, de to traditionelt største partier i Frankrig, er nemlig for alvor kommet sig over nederlaget ved præsidentvalget.

Men Frankrigs indviklede valgsystem - og en generel skepsis for meningsmålinger - gør, at iagttagere er varsomme med at spå om det nøjagtige udfald.

Ifølge Henrik Prebensen, lektor i fransk ved Københavns Universitet, er Macrons muligheder dog gode, selv hvis LREM ikke skulle klare sig så godt, som målingerne spår.

- I så fald vil han skulle finde nogle samarbejdsvillige partier og indgå kompromiser med dem. Det er i høj grad muligt, men spørgsmålet er, om Macron selv vil være tilfreds, hvis han skal bøje sig, mener lektoren.

Sikkert er det, at Macron er meget bevidst om vigtigheden af parlamentsvalget.

Allerede da han sikrede sig nøglerne til Élysée-palæet, påpegede han behovet for et "stærkt flertal" i Nationalforsamlingen. Det skal blandt andet bruges til at gennemføre reformer af arbejdsmarkedet, lette selskabsskatten og skære i de offentlige udgifter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.