Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fransk kernekraft til Europa

Eksport: Frankrig er på grund af atomkraften et mønsterland, når det gælder udledning af drivhusgasser. Franskmændene eksporterer store mængder akraft.

PARIS

Når det gælder udledningen af kuldioxid, er Frankrig et mønsterland, mens Danmark er en af de helt store syndere.

En kilowatt-time produceret i Danmark resulterer i udledningen af over ti gange så meget kuldioxid som en kilowatt-time produceret i Frankrig. Samtidig ligger Frankrig langt under gennemsnittet i EU, når det gælder CO2, mens Danmark til gengæld ligger over gennemsnittet.

Forklaringen er, at Frankrig dækker 40 procent af sit samlede energiforbrug med atomkraft - hele 76 procent af elektriciteten kommer fra de 59 reaktorer, som er i drift i Frankrig. I Danmark er det derimod helt overvejende kul, naturgas og olie, der sørger for, at hjulene ruller, og at danskerne kan holde varmen.

Mens danskerne satser meget på vindkraft og ikke vil vide af akraften, er det statslige franske el-selskab EDF takket være de store statslige investeringer i atomkraft blevet en af de helt store spillere på det europæiske elmarked.

Gruppen har indgået strategiske alliancer i Sverige, Tyskland, Italien og i en række andre europæiske lande, og derfor spiller den franske atomkraft en vigtig rolle i den samlede energiforsyning i EU.

Affaldsproblem

Og EDF er stolte over at kunne yde dette bidrag, samtidig med at man bidrager til at begrænse udledningen af drivhusgasser.

»En kilowatt-time produceret af EDF udleder over otte gange mindre CO2 end strøm produceret i andre europæiske lande,« siger Jean-Pierre Boudier, miljødirektør i EDF.

Han erkender dog, at affaldet udgør et problem, men siger i den anledning, at dette problem forsøges løst i meget store forskningsprogrammer.

I sin miljøargumentation slår EDF i øvrigt også på, at man bliver den store aktør i den massive udvikling af vindkraften, som netop er blevet besluttet i Frankrig med statsstøtte til opkøb af vindkraft.

I Kyoto-sammenhæng har franskmændene dog ikke direkte fordel af atomkraften, fordi landet skal nedbringe udledningen af drivhusgasser til 1990-niveau. Dengang udgjorde atomkraften en lige så stor del af energiforsyningen, og derfor skal også franskmændene til at spare på energien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.