Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frankrigs præsident er fanget i trekantsdrama

Den franske præsident François Hollandes forsøg på at gøre politisk comeback med præsentationen af en kriseplan druknede i går i en saftig skandale om hans angivelige affære med en 18 år yngre skuespiller.

Det er ikke utænkeligt, at Valérie Trierweiler, der er kæreste med den franske præsident, François Hollande, allerede havde en anelse om, at det ikke kun var arbejde, der optog præsidenten om natten, da parret stillede op til fotosession foran Élysée-palæet sidste sommer.
Det er ikke utænkeligt, at Valérie Trierweiler, der er kæreste med den franske præsident, François Hollande, allerede havde en anelse om, at det ikke kun var arbejde, der optog præsidenten om natten, da parret stillede op til fotosession foran Élysée-palæet sidste sommer.

BARCELONA: François Hollande havde forberedt sig i ugevis. Efter at en serie brudte løfter, tåbelige fejltrin og deciderede skandaler under de første 18 måneder i Élysée-palæet har sendt den franske præsidents popularitet helt til bunds, skulle der nu blæses til modangreb med en resolut økonomisk handlingsplan.

Journalisterne hørte da også pænt efter, mens Hollande på sit halvårlige pressemøde i går gennem det meste af en time forklarede planens punkter om bl.a. skattelettelser for virksomheder og selvstændige og om »socialt ansvarlige« offentlige besparelser for 50 mia. euro i kampen for at øge produktiviteten og knække arbejdsløshedskurven.

Men knap havde præsidenten afsluttet sin enetale, før en byge af spørgsmål om et helt andet og i ordets egentlige betydning langt mere sexet emne haglede ned over ham.

»Er Valérie Trierweiler fortsat Frankrigs førstedame, og kan De garantere, at affæren med Madame Gayet ikke på noget tidspunkt har bragt Deres sikkerhed i fare,« ville journalisterne bl.a. vide.

Og mens Hollande den ene gang efter den anden med tilkæmpet ro appellerede om respekt for privatlivets fred midt i »en smertefuld situation«, blev hans økonomiske budskab reduceret til en sidehistorie på de fleste af verdens nyhedssites.

Ankom til stævnemøder på scooter

Rygterne havde svirret længe. Men alligevel kom det som et chok, da den seneste udgave af ugebladet Closer fredag morgen landede i kioskerne med et brag af en syv sider lang reportage om »Præsidentens hemmelige kærlighed« til den 41-årige skuespiller Julie Gayet.

Sladdermagasinet kunne bl.a. fortælle, hvordan Hollande sender sin livvagt til bageren efter styrkende croissanter oven på de lange nætter i Gayets lejlighed få hundrede meter fra Élysée-palæet. Samtidig viste en række paparazzi-fotos, hvordan han ved flere lejligheder og gennem en længere periode ankommer til elskovsreden iført styrthjelm bag på en scooter kørt af samme livvagt.

Journalisterne fra Closer havde, uanset hvad man i øvrigt måtte mene om deres arbejde, gjort det grundigt. Og da en talsmand for præsidenten nogle timer senere truede med et sagsanlæg for krænkelse af privatlivets fred, undlod han da også behændigt at dementere historien.

Nogenlunde samtidig blev Hollandes officielle partner indlagt på hospitalet efter et såkaldt »anfald af tristhed«, viste det sig senere. Og så var scenen ellers sat til, hvad der kunne minde om trekantsdramaet i film af François Truffaut.

Spørgsmålet er, hvad det i øvrigt kommer andre end de involverede parter ved? Ikke det fjerneste, svarede godt tre ud af fire franskmænd i en meningsmåling, der blev offentliggjort søndag. Også blandt Hollandes politiske modstandere i oppositionen samt i den »seriøse« presse reagerede man i første omgang med en forudsigelig kritik af sladdermagasinets brud med den årelange tradition for, at franske medier ikke blander sig i de folkevalgtes kærlighedsliv.

Letsindighed og naivitet

Men efterhånden som flere detaljer om affæren er blevet kendt, er såvel forargelsen som solidariteten gradvist forsvundet. Ikke mindst efter afsløringen af, at Gayet havde lånt lejligheden, hvor hun mødtes med præsidenten, af skuespillerveninden Emmanuelle Hauck, der via såvel sin eksmand som en tidligere kæreste, der sidste år blev myrdet i forbindelse med et internt opgør, har forbindelse til en af mafiaerne på Korsika.

Ingen beskylder naturligvis derfor Hollande for at stå i ledtog med forbryderorganisationen fra den franske middelhavsø. Men hvorfor havde hans sikkerhedsfolk ikke undersøgt den side af sagen og fundet et andet sted til lagengymnastikken, blot for alle tilfældes skyld? Og hvordan kunne det i øvrigt gå til, at Closers fotograf gennem længere tid havde lejlighed til at »skyde« præsidenten fra en lejlighed over for elskovsreden, uden at det blev opdaget?

Hollande og folkene omkring ham har udvist en potentielt livsfarlig mangel på professionalisme, hævder flere toneangivende meningsdannere, der samtidig beskylder præsidenten for himmelråbende naivitet. De tider, da forgængeren François Mitterrand kunne slippe af sted med i årevis at have to familier kørende, er fjern fortid i vore dages ukontrollerbare og fragmenterede medievirkelighed.

»Præsidenten er blevet fanget i en situation, som han i virkeligheden aldrig har haft kontrol over. Og det bliver svært for ham at få tilgivelse for sin letsindighed i den kontekst af generel mistillid, som omgiver hans embedsførelse,« skriver eksempelvis Françoise Fressoz i Le Monde.

Mistanken rettes mod Sarkozy

Muligvis. Men når Hollande i den grad har bragt sig i problemer, kunne det også være fordi, nogen omkring præsidenten ikke har opført sig loyalt over for ham, lyder det fra kilder i Élysée-palæet. De undrer sig via pressen bl.a. over, at den ellers så velorienterede indenrigsminister, Manuel Valls, efter eget udsagn først hørte om affærens detaljer i søndags.

Valls, der har ansvaret for de franske politikorps med tilhørende efterretningstjenester, undskylder sig med, at præsidentens særlige sikkerhedsteam ligger uden for hans kontrol. Hvilket dog ikke forhindrer den ambitiøse minister i at fastslå, at Hollandes »sikkerhed ikke på noget tidspunkt har været truet af denne affære«.

Samtidig retter man i præsidentens stab mistanken mod tilhængere af Nicolas Sarkozy, der som tidligere præsident og indenrigsminister har bevaret mange gode kontakter i såvel politiet som Élysée-palæet. Det er ikke første gang, at følsomme oplysninger om Hollande og hans nærmeste ender i Closer, der for nogle uger siden kunne fortælle, at Valérie Trierweilers søn var blevet anholdt for besiddelse af hash.

At Sarkozy valgte at give historien til samme ugeblad, da han i sin tid stod frem med sit forhold til sangeren og modellen Carla Bruni, ligner naturligvis en tanke.

Men konspirationen vil næppe kunne bevises, og den tidligere præsident har da også via sine nærmeste mindet om, at det under alle omstændigheder går så som så med Hollandes løfter om, i modsætning til sin forgænger på posten, til enhver tid at opføre sig »eksemplarisk«. Tværtimod »truer de lyserøde problemer med at knuse hele hans politiske budskab«, lyder det fra Sarkozy-lejren, hvor man angiveligt er i fuld gang med at forberede sig til valgkampen i 2017.

Tvivl om kærestens status

Hvordan verden ser ud til den tid, er ikke til at vide. Men lige nu tyder intet på, at Sarkozy i givet fald igen kommer op mod Hollande. Affæren med Julie Gayet truer med at udvikle sig til et mindre »Monica-gate« for præsidenten. Og selv om en rigsretssag om utroskab er utænkelig i Frankrig, kræver såvel oppositionsleder Jean-François Copé som dele af pressen en forklaring.

I første omgang drejer det sig om Valérie Trierweiler, der i går fortsat var indlagt. Formelt har Frankrig ikke nogen førstedame, men reelt råder Hollandes partner over sin egen fire personer store stab betalt af de franske skatteydere, og er det rimeligt, hvis hun – om man så må sige – ikke længere er udøvende?

Præsidenten lovede på gårsdagens pressemøde at gøre rede for hendes aktuelle status, inden han 11. februar tager på officielt besøg i USA. Der er med andre ord lagt i kakkelovnen til mindst endnu et kapitel i trekantsdramaet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.