Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frankrigs førstedame får officiel rolle men ingen løn

Brigitte Macron får hverken eget budget eller egen stab, når hun er på officielle opgaver for Frankrig.

Brigitte Macron
Brigitte Macron

Den franske førstedame, Brigitte Macron, som er gift med præsident Emmanuel Macron, får en officiel rolle som repræsentant for Frankrig, men modtager hverken løn eller får sin egen stab eller eget budget.

Det oplyser det franske præsidentkontor.

Emmanuel Macron sagde under valgkampen tidligere på året, at han ville skabe en ny status for den franske førstedame, hvilket førte til voldsom kritik.

Macron har efter kontroverser om løn, stab og budget til førstedamen fastholdt, at han ønsker at give Brigitte Macron en mere formel rolle som præsidentfrue.

Flere end 270.000 har i en underskriftsindsamling på nettet protesteret mod planer om at skattefinansiere Brigitte Macrons formelle aktiviteter.

Præsidenten har lovet mere gennemsigtighed om præsidentfruens rolle. Den har på nuværende tidspunkt ikke en formel status.

Emmanuel Macron udtalte inden valget, at han vil gøre op med det "franske hykleri", som han mener, præger diskussionen om præsidentens partner.

Brigitte Macron deltager i de fleste af Emmanuel Macrons møder. Præsidenten lægger ikke skjul på, at hun fungerer som en tæt politisk rådgiver for ham.

Præsidentfruen har på nuværende tidspunkt et kontor i Élyséepalæet, som er den officielle præsidentbolig. Her har hun to rådgivere, to sekretærer og bodyguards.

Inden Macron blev valgt som præsident, har der ikke været en præsidentfrue i Élyséepalæet siden 2012, så det er et emne, der ikke er blevet diskuteret længe.

François Hollande var Frankrigs præsident fra 2012 til 2017.

Hollande var kæreste med Valerie Trierweiler, men hun forlod ham, efter at Hollandes affære med en skuespiller blev afsløret af medierne i 2014.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.