Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frankrig og Saudi-Arabien vil begrænse Irans indflydelse

Præsident Emmanuel Macron vil gribe ind over for ekspansionistisk politisk islam fra blandt andet Iran.

Præsident Emmanuel Macron siger, at Frankrig og Saudi-Arabien er enige om at stoppe, hvad han kalder Irans ekspansionisme i Mellemøsten. Reuters/Pool
Præsident Emmanuel Macron siger, at Frankrig og Saudi-Arabien er enige om at stoppe, hvad han kalder Irans ekspansionisme i Mellemøsten. Reuters/Pool

Frankrig og Saudi-Arabien er enige om at stoppe, hvad Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kalder Irans »ekspansionisme« i Mellemøsten.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, har i de seneste tre dage være på statsbesøg i Frankrig. På en pressekonference tirsdag meddelte de to lande, at det er nødvendigt med en større indsats for at begrænse Irans magt.

Dette indebærer blandt andet at dæmme op for projekter for ekspansionistisk politisk islam, der kan skabe grobund for andre former for terrorisme og destabilisere regionen, siger Macron.

Det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran har længe haft et anstrengt forhold.

De to regionale stormagter er ærkerivaler og udkæmper blandt andet en form for stedfortræderkrig i Yemen.

Macron meddelte ved pressekonferencen, at Frankrig er i færd med at forberede en konference om humanitær hjælp til Yemen, der ifølge FN kæmper med verdens største humanitære katastrofe.

Saudi-Arabiens kronprins kom søndag til Frankrig på en global rundrejse, hvor han forsøger at ændre sit lands image i udlandet og skabe tillid til den reformproces, som han har indledt.

Kronprinsen siger, at Saudi-Arabien også er parat til at deltage i en militær operation i Syrien, efter et formodet kemisk angreb har dræbt mindst 60 mennesker i det østlige Ghouta.

USA, Frankrig og Storbritannien ventes at gennemføre en militær operation mod de syriske regeringsstyrker inden for kort tid. Iran støtter sammen med Rusland det syriske regime omkring Bashar al-Assad.

Mohammad bin Salman er nummer to i sit land efter sin aldrende far, kong Salman.

Kronprinsen har gennemført reformer, som skal dæmme op for korruption, skabe mere åbenhed og sikre kvinder flere rettigheder. Han har også gennemført reformer i militæret og foretaget en række udskiftninger af militære ledere.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.