Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frankrig har vundet første runde i Mali

Sidste oprørsby i Mali er faldet i hænderne på franske styrker. Oprørerne er flygtet ud i ørkenen.

MALI: Hvad der for et par uger startede med franske flys bombardement af en konvoj med fremrykkende islamister, sluttede onsdag morgen med franske styrkers indtagelse af den sidste oprørsby Kidal, 1.500 kilometer fra Malis hovedstad Bamako.

Ifølge Reuters patruljerer franske soldater nu i gaderne, mens franske helikoptere svirrer over byen, som har været et af oprørsbevægelsen Ansar Dines stærkeste tilholdssteder.

Kidal var den sidste større by, som de franske styrker manglede, efter de i dagene forinden havde indtaget den legendariske ørkenby Timbuktu og byen Gao sammen med maliske soldater.

Her satte oprørerne ild til et bibliotek med uvurderlige islamiske skrifter fra det 13. århundrede, inden de flygtede. De seneste rapporter går på, at hovedparten af skrifterne er uskadte. Eksperter anslår at måske 2.000 skrifter er ødelagt, mens andre 300.000 ikke er kommet noget til.

Indtagelsen af Kidal skete uden affyring skud, fordi den dominerende oprørsstyrke fra Ansar Dine var flygtet ud i ørkenen og efter oplysningerne gemmer sig i bjergene uden for byen.

Tilbage er blevet to oprørsfraktioner. Den ene, IMA, siger den afviser ekstremisme og terrorisme, mens den anden, MNLA, domineres af de lokale tuareger, der ønsker større selvstyre for regionen, men som ikke vil kæmpe med Ansar Dine og afviser forbindelserne til al-Qaeda.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.