Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarer til krigsforbryder i retten: Min klient drak gift

I forbindelse med domsafsigelsen ved ICTY har en dømt taget gift, siger advokat. Processen er afbrudt.

Slobodan Praljak (th.) har ifølge sin advokat indtaget gift under en appelsag ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal.
Slobodan Praljak (th.) har ifølge sin advokat indtaget gift under en appelsag ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal.

Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) har onsdag kort før middag afbrudt en appelsag, da en af de dømte ifølge sin advokat »har taget gift«.

Da dommeren havde oplæst dommen over Slobodan Praljak, råbte den dømte, som havde fået stadfæstet en fængselsdom på 20 år:

»Praljak er ikke kriminel.«

Derpå drak han af en lille brun flaske.

En læge blev tilkaldt, og domsafsigelsen blev afbrudt af en dommer, da forsvarer Natasa Faveau-Ivanovic meddelte:

»Min klient har drukket gift.«

Den dramatiske udvikling kommer, efter at flere medier fra retssalen meldte, at retten havde stadfæstet fængselsdomme til seks bosniske kroater med tidligere toppolitiker Jadranko Prlic i spidsen.

De blev i 2013 idømt fængsel i op til 25 år.

Tribunalet har dermed sat punktum for knap et kvart århundredes arbejde med en række sager.

Den sidste sag var den mest komplekse i det lange retsopgør efter krigen i begyndelsen af 1990'erne.

De dømte var anklaget for blandt andet drab, tortur, udvisninger, voldtægt, umenneskelig indespærring, ødelæggelse af ejendom og terrorisering af civile.

Alle seks er fundet skyldige i krigsforbrydelser mod menneskeheden, lovbrud, brud på krigens regler og alvorlige brud på Genèvekonventionen mellem 1992 og 1994.

Efter syv års retssag blev de idømt op til 25 års fængsel i 2013.

Dommen er blevet fulgt tæt i Kroatien, da dommen åbner en dør for mulig erstatning til ofre for krigsforbrydelserne.

Afgørelsen er den sidste fra ICTY efter 24 års arbejde.

Der er dog endnu et par sager fra krigen i det tidligere Jugoslavien. Det gælder appelsager fra Radovan Karadzic og Ratko Mladic, som behandles af tribunalet MICT, der blev oprettet af FN's Sikkerhedsråd i 2010.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.