Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Fakta

Forstå »the fiscal cliff«

Uden et lovindgreb inden nytår bliver USA automatisk ramt af skatteforhøjelser og besparelser på statsbudgettet. Ifølge eksperter vil det trække 607 milliarder dollar ud af den amerikanske økonomi næste år og sende landet ud over den økonomiske afgrund (Fiscal Cliff). Det svarer til fire procent af landets BNP.

Findes der ikke fælles fodslag om en økonomisk aftale inden årets udgang, vil skattelettelser fra Bush-årene ophøre, og automatiske besparelser på forsvaret og flere velfærdsordninger træde i kraft.

De finanspolitiske stramninger er en udløber af et lovindgreb i 2011, hvor en forhøjelse af statens gældsloft blev suppleret med besparelser, så regeringen kunne optage nye lån. Det blev samtidig vedtaget, at de automatiske indgreb for 2013 skulle træde i kraft, hvis ikke der inden da var en plan for at nedbringe statens underskud - og det er ikke tilfældet.

Demokraterne og præsident Barack Obama ønsker, at den amerikanske middelklasse skal bevare skattelettelserne, mens de rigeste skal betale mere. Republikanerne, derimod, vil ikke hæve skatterne for de rigeste.

USA havde sidste år et underskud på statsbudgettet på 1.000 milliarder dollar og vil også i de kommende år trods besparelser og skatteforhøjelser operere med underskud på budgettet.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.