Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Overblik:

Forstå fyret FBI-chefs rolle i e-mail-sag

Få her et overblik over den nu forhenværende FBI-direktør James Comeys rolle i Hillary Clintons e-mail-sag.

James Comey blev udpeget til FBI-direktør i 2013 under Barack Obama. Det er en stilling, man normalt bestrider i ti år. Men det er enhver siddende præsidents ret at skille sig af med direktøren (arkivfoto). Reuters/Kevin Lamarque
James Comey blev udpeget til FBI-direktør i 2013 under Barack Obama. Det er en stilling, man normalt bestrider i ti år. Men det er enhver siddende præsidents ret at skille sig af med direktøren (arkivfoto). Reuters/Kevin Lamarque
  • I marts 2015 afslører New York Times, at Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, i sin tid som udenrigsminister benyttede en privat e-mailserver i embeds medfør.
  • I juli 2015 meddeler regeringens efterforskere, at der er fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af e-mailene. Herefter indleder FBI en efterforskning af sagen. * I juli 2016 bliver FBI færdig med sin efterforskning af sagen. Det bliver konkluderet, at Hillary Clinton har håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun har gjort det i god tro. Der bliver ikke rejst sigtelse mod hende.
  • I august 2016 oplyser FBI, at der er fundet yderligere næsten 15.000 e-mails i forbindelse med undersøgelsen af Hillary Clintons server, computer og telefoner.
  • 28. oktober 2016 11 dage inden præsidentvalget 8. novemberorienterer FBI-direktør James Comey en række medlemmer af Kongressen om interessen for nogle af de nye e-mails.

De seneste e-mails er fundet på en computer under efterforskning af den tidligere demokratiske politiker Anthony Weiner. Computeren tilhører Weiners kone, Huma Abedin, som er rådgiver for Clinton.

  • 6. november 2016 to dage før valget orienterer James Comey Kongressen om, at FBI ikke mener, at de pågældende e-mails ændrer ved, at Clinton ikke skal retsforfølges.
  • Fire dage efter valget 12. november 2016 - giver Clinton direkte Comey skylden for, at hun har tabt valget til Donald Trump.
  • 4. maj 2017 afgiver James Comey vidneforklaring for en undersøgelseskomité i Kongressen i en sag om mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.
  • 9. maj 2017 oplyser vicedirektør i FBI Gregory Brower i et brev til Senatets efterretningskomité, at Comey under høringen 4. maj er kommet med uklare udtalelser.

De uklare udtalelser handler om, at Comey har overdrevet antallet af e-mails, som tidligere Hillary Clinton-rådgiver Huma Abedin har videresendt til sin mand Anthony Weiners bærbare computer.

Comey sagde under høringen i sidste uge, at Abedin med vilje havde sendt tusindvis af e-mails videre. Men ifølge embedsmænd er det sket automatisk via et backupsystem på Huma Abedins telefon.

  • 9. maj 2017 fastslår vicejustitsminister Rod Rosenstein i en skrivelse til sin chef, justitsminister Jeff Sessions, at han "ikke kan forsvare" Comeys håndtering af e-mailsagen.

På baggrund af deres anbefalinger fyrer præsident Donald Trump James Comey. I et opsigelsesbrev skriver Trump, at han ikke mener, at Comey er i stand til effektivt at lede FBI.

Kilder: New York Times, TT, Reuters og CNN

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.