Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Overblik

Forstå det amerikanske valgsystem

Det komplicerede amerikanske valgsystem kan give de fleste grå hår i hovedet. Læs med her og forstå valgsystemet på fem minutter.

Der stemmes i Washington, DC, på valgdagen.
Der stemmes i Washington, DC, på valgdagen.

- I USA afgøres valget ikke af, hvilken præsidentkandidat der får flest stemmer. Det er i stedet de såkaldte valgmænd fra de enkelte delstater, som afgør valget.

- Når en vælger stemmer, går stemmen teknisk set til en valgmand, som efterfølgende peger på en præsidentkandidat på vegne af vælgerne.

- De i alt 538 valgmænd er fordelt blandt de 50 delstater og Washington D.C. - de stater, der har flest indbyggere, har også flest valgmænd (som også kan være kvinder), mens de mindre har færre.

- Den kandidat, der får flest stemmer i delstaten, vinder samtlige valgmænd - det medfører, at den vindende kandidat også får modpartens stemmer. Systemet går også under betegnelsen »the winner takes it all«.

- Det er også grunden til, at der er så stort fokus på svingstaterne op til valgene, og det er derfor, at begge præsidentkandidater knokler for at vinde så mange vælgere som muligt i disse stater. Det er nemlig ofte svingstaterne, der afgør valgene.

- Følger man valgkampen tæt, vil man opdage, at præsidentkandidaterne stort set ikke fører valgkamp i de delstater, der er sikre på at gå til enten den ene eller anden kandidat.

- For at vinde valget, skal en præsidentkandidat have opbakning fra mindst 270 valgmænd - i USA er det derfor lige så vigtigt at kunne tælle til 270, hvis man vil have magten, som det er at kunne tælle til 90, hvis man vil vinde et valg i Danmark.

- Det amerikanske valgsystem kaldes også for flertalsvalg i enkeltmandskredse. Systemet skal afbalancere forholdet mellem de enkelte delstater, så de store ikke kan tryne de små.

- En delstats antal valgmænd svarer til statens medlemmer i Kongressens to kamre - Repræsentanternes Hus og Senatet. Antallet af medlemmer af Repræsentanternes Hus er afstemt efter delstatens befolkningstal, mens alle stater har to senatorer i Senatet i Washington.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.