Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskning: Sexforbrydelser kobles til genetik

Mænd, der er brødre til dømte sexforbrydere, er fem gange mere tilbøjelige til også selv at begå sædelighedsforbrydelser. 40 procent af den risiko er genetisk bestemt, viser ny forskning.

Sexforbrydere er ofte sønner af sexforbrydere, viser historien - men det er ikke kun den dårlige indflydelse i familien, der spiller ind. Et nyt studie kobler risikoen for at blive en sexkrænker sammen med generne, skriver The Guardian.

»Dette betyder ikke, at sønner eller brødre til seksualforbrydere uundgåeligt også bliver seksualforbrydere. Men selvom sagerne om sexkrænkere er få, viser vores undersøgelse, at risikoen stiger betydeligt i familien,« siger Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemiologi ved Karolinske Instituttet i Stockholm, til The Guardian.

Forskerne har dog ikke fundet et »sexkrænker-gen«. Det er derimod sammensætningen af en række gener, der er forbundet med faktorer som impulskontrol, intelligens og seksualitet, der angiveligt påvirker risikoen for at blive sexforbryder.

Forskerne bag undersøgelsen har brugt data fra 21.566 mænd, der er dømt for seksualforbrydelser i Sverige mellem 1973 og 2009. Omkring 2,5 procent af brødre eller fædre til dømte sexforbrydere var selv dømt for sædelighedsforbrydelser sammenlignet med en sexkrænker-rate på omkring 0,5 procent i befolkningen.

Forskerne har set på både voldtægter og børnemisbrug og har fundet det samme mønster for begge forbrydelser.

Forskningsprojektet har også undersøgt brødre, der henholdsvis er vokset op i den samme familie - og brødre, der er vokset op hver for sig. Her er resultatet det samme: Generne ser ud til at spille en rolle for risikoen for at blive sexforbryder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.