Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskerfrygt: Farlig zikavirus kan måske smitte ved sex

Det står fast, at myggestik kan medføre zikavirus, men måske smitter zika i sjældne tilfælde mellem mennesker.

Washington: Den myggebårne zikavirus, der formodes at være skyld i en stigning af antallet af babyer født med hjerneskader i Brasilien, kan muligvis smitte mellem mennesker.

Smitten kan i sjældne tilfælde formentlig ske ved samleje, skriver The New York Times. Flere forskere slår dog samtidig fast, at det er sparsomt med beviser, der underbygger frygten.

Kun få tilfælde af mulig zikasmitte mellem mennesker er tidligere blevet beskrevet, men nogle forskere mener, at det er foruroligende nok til, at sundhedsmyndighederne bør advare om risikoen, skriver The New York Times.

USA's institut for sygdomsbekæmpelse (CDC) mener dog, at der er tale om for spinkelt et grundlag til at udsende en advarsel, selv om to tilfælde indikerer "en teoretisk risiko" for, at zika kan smitte ved sex.

Også Márcio Nehab, der er specialist ved et institut i Rio de Janeiro i Brasilien, mener, at der er behov for mere forskning, før det kan fastslås, at det er en reel risiko.

- I øjeblikket er vi nødt til at være mere bekymrede for myggene, som dokumenteret spreder sygdommen, siger han i informationsmateriale, som The New York Times henviser til.

Hidtil kender videnskaben til to tilfælde, hvor zika formentlig kunne smitte mellem mennesker.

Det ene er fra 2013, hvor en mand blev smittet med zika, og franske forskere efterfølgende fandt store mængder af zikavirus i mandens sæd og urin, selv om sygdommen var forsvundet fra hans blod.

I 2008 fik forskere første hint om, at zika kunne overføres mellem mennesker, da en biolog fra den amerikanske delstat Colorado var i Senegal for at indsamle data om malaria.

Han og en medforsker blev begge smittet med zika, og få dage efter blev biologens hustru syg. Det viste sig, at hun også havde fået zikavirus i kroppen, selv om hun ikke havde forladt Colorado.

Ingen af deres børn var blevet smittet, og det menes derfor, at det mest sandsynlige er, at hun blev smittet, da parret havde sex umiddelbart efter biologens hjemkomst.

Især Brasilien er hårdt plaget af virussen, og gravide kvinder advares mod at rejse i områder, hvor zika har spredt sig, da ufødte børn kan få hjerneskader, hvis kvinden smittes.

Mandag advarede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, om, at zikavirus formentlig vil sprede sig til hele det amerikanske kontinent, skriver BBC.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.