Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere tager skridt mod at reparere genetisk hjertelidelse

Forskere fra USA og Sydkorea er lykkedes med at fjerne et sygdomsfremkaldende gen i embryoer.

Amerikanske og sydkoreanske forskere har formået at reparere en genetisk hjertelidelse i menneskelige embryoer. Free/Colourbox
Amerikanske og sydkoreanske forskere har formået at reparere en genetisk hjertelidelse i menneskelige embryoer. Free/Colourbox

Washington. Forskere er kommet et skridt tættere på at kunne gøre fremtidige babyer fri for arvelige sygdomme.

I et banebrydende forsøg er det lykkedes forskere fra USA og Sydkorea at reparere en sygdomsfremkaldende mutation i dna'et på menneskelige embryoer, som er forstadiet til et foster.

Det skriver flere internationale medier onsdag, blandt andre The Guardian.

Forsøget fokuserede på en arvelig hjertesygdom kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM).

Forskerne mener dog, at samme tilgang kan virke med andre sygdomme, som også er forårsaget af en enkel genmutation - eksempelvis nogle former for brystkræft.

Paula Amato, en fertilitetsspecialist involveret i studiet, siger til The Guardian, at hvis metoden viser sig at være sikker, kan den:

- Potentielt bruges til at forebygge overførslen af genetiske sygdomme til fremtidige generationer.

Forskerne kunne reparere mutationen i embryoerne ved metoden "Crispr". Derved kan forskerne ændre og erstatte dele af gener.

I forsøget blev der taget sædceller fra en mand med HCM og æg fra 12 raske kvinder. Som forventet havde halvdelen af embryoerne mutationen.

Forskerne lykkedes med at reducere antallet af embryoer, der havde den farlige mutation, gevaldigt.

Når genredigeringen blev udført tidligt nok - på samme tid som befrugtningen - var 42 ud af 58 embryoer uden det sygdomsfremkaldende gen.

Det svarer til 72 procent, skriver The Guardian.

Der var ingen uønskede mutationer i embryoerne, som blev destrueret efter omkring tre dage.

Metoden var dog ikke perfekt. De resterende 16 embryoer havde blandt andet sletning af dna.

Hjertelidelsen, som forskerne lykkedes med at reparere i 72 procent af tilfældene, rammer en ud af 500.

Sygdommen fører til fortykket hjertemuskulatur, og den er almindelig årsag til pludseligt hjertestop hos unge mennesker.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.