Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere i Holland har lavet dieselforsøg på mennesker i flere år

Tyske bilproducenter har tidligere fået kritik for forsøg, hvor mennesker skulle indånde dieselgas for at bestemme effekten heraf. Lignende test udført i Holland.

»Vi har gjort det i årevis, og det er der ikke noget særligt ved,«, siger forsker Flemming Cassee, der er en af mændende bag forsøgende.
»Vi har gjort det i årevis, og det er der ikke noget særligt ved,«, siger forsker Flemming Cassee, der er en af mændende bag forsøgende.

Hollandske forskere har »i årevis« lavet forsøg på både mennesker og dyr, hvor de har testet effekten af at indånde udstødningsgas fra dieselbiler.

Det fortæller forskerne selv til nyhedsbureauet AFP.

Historien kommer frem på et tidspunkt, hvor tyske bilfabrikanter er udsat for massiv kritik, fordi de har finansieret lignende forsøg.

Det er RIVM, det hollandske institut for offentlig sundhed, der »er involveret i forskning, hvor frivillige udsættes for fortyndet udstødningsgas fra en dieselmotor« i maksimalt to timer. Det oplyser Flemming Cassee, der forsker i giftstoffer hos RIVM.

De frivillige forsøgspersoner er folk »med godt helbred og andre, der er syge, blandt andet personer, der modtager behandling af hjertespecialister«.

Udstødningsdampene minder om dem, som folk indånder hver eneste dag i en tæt befærdet by eller tæt på større veje, fortæller Cassee.

RIVM udfører ofte opgaver for den hollandske regering og andre offentlige instanser.

»Vi har gjort det i årevis, og det er der ikke noget særligt ved,« understreger Cassee.

Han siger samtidig, at der udføres lignende forsøg i »mange lande«.

En anden hollandsk forsker, Paul Borm, fortæller, at han også har været med til at udføre sådanne forsøg for RIVM.

»Nogle gange med mus, nogle gange med rotter. Og ja, i visse tilfælde med mennesker,« siger han til hollandsk tv.

Ifølge The New York Times lukkede amerikanske forskere i 2014 ti aber ind i et lufttæt rum, hvor de skulle indånde dieseldampe fra en Volkswagen Beetle, mens de så tegnefilm.

Samtidig er det kommet frem, at en forskningsgruppe i Tyskland har fået 25 mennesker til at indånde udstødningsgas fra dieselmotorer. Gruppen var finansieret af Volkswagen, Daimler og BMW.

I Holland peger Flemming Cassee på, at de tyske forsøg var blevet bestilt af industrien, mens RIVM's forskning »er offentlig« med fokus på, »hvad vi gør, hvordan vi gør det, og hvad der kommer ud af det«.

Han peger på, at alle forsøg skal godkendes af et etisk udvalg på forhånd.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.