Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere finder ældgammel maya-by i Guatemalas jungle

Ifølge forskergruppe boede der omkring ti millioner mayaere i et stort område, der nu er blevet kortlagt.

Forskere har ved hjælp af højteknologisk skanningsudstyr fundet tusindvis af hidtil uopdagede huse, bygninger, forsvarsanlæg og pyramider, der tilhørte mayaerne i Guatemalas jungle. / AFP PHOTO / CARLOS ALONZO
Forskere har ved hjælp af højteknologisk skanningsudstyr fundet tusindvis af hidtil uopdagede huse, bygninger, forsvarsanlæg og pyramider, der tilhørte mayaerne i Guatemalas jungle. / AFP PHOTO / CARLOS ALONZO

Guatemala City. Forskere har ved hjælp af højteknologisk skanningsudstyr fundet tusindvis af hidtil uopdagede huse, bygninger, forsvarsanlæg og pyramider, der tilhørte mayaerne i Guatemalas jungle.

De nye fund tyder på, at der boede millioner flere mennesker i området, end man hidtil har anslået.

Det er en gruppe forskere fra USA, Europa og Guatemala, der står bag den opsigtsvækkende opdagelse.

Forskerne mener på baggrund af de nye fund, at der har boet omkring ti millioner mennesker i området.

- Det er to eller tre gange så mange mennesker, som folk tidligere har sagt, at der boede i området, siger Marcello A. Canuto, der er professor i antropologi ved Tulane University.

Forskerne brugte en særlig laserteknologi til at kortlægge det store område i Guatemalas jungle.

Skanningerne viser, at maya-folket kultiverede området i langt højere grad, end man hidtil har vurderet.

I flere områder var 95 procent af jorden anvendt til landbrug.

- Deres landbrug var meget mere intensivt og derfor mere bæredygtigt, end vi troede, og de kultiverede hver centimeter af jorden, siger Francisco Estrada-Belli, der er forskerassistent ved Tulane University.

Højtudviklede forsvarsanlæg, grøfter og vandingssystemer tyder på, at mayaerne havde organiseret arbejdskraften meget systematisk.

De 2100 kvadratkilometer, der er blevet kortlagt i forbindelse med opdagelserne, dækker over et område, der var bosat af maya-folket. Mayaernes kultur blomstrede i perioden fra 1000 år før vores tidsregning til år 900.

I forbindelse med de nye opdagelser er der kortlagt omkring 60.000 individuelle strukturer. Det indebærer blandt andet fire store ceremonielle bygninger med torve og pyramider.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.