Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere fik »forhistorisk« fangst med uhyggeligt tandsæt i nettet

Her ses et eksemplar af kravehajen. Det er ikke det fangede eksemplar. Arkivfoto.
Her ses et eksemplar af kravehajen. Det er ikke det fangede eksemplar. Arkivfoto.

En gruppe forskere gjorde store øjne, da de sejlede rundt ud for den portugisiske Algarvekyst. Pludelig fik de en forhistorisk haj i nettet.

Det skriver IBTimes.

Den forhistoriske haj af arten Chlamydoselachus anguineus - også kaldet kravehajen - blev fanget, mens forskere fra Portugals Institut for Hav og Atmosfære var ude for at undersøge, hvordan man mindsker antallet af uønskede fangster i den kommercielle fiskning.

Men pludselig fangede man altså den noget specielle hajtype, som menes at være en af jordens ældste, nulevende skabninger. Haj-arten menes at have svømmet rundt i havene i 80 millioner år, og den bliver ofte nævnt som et ’levende fossil’.

Kravehajen er især karakteriseret ved dens skarpe tænder og en fleksibel kæbe.

Det fangede eksemplar af arten var 1,5 meter langt og havde 300 skarpe tænder placeret på 25 rækker.

Kravehajen er desuden karakteriseret ved at have seks gællespalter på hver side.

Den findes i et større antal i både Atlanterhavet og i Stillehavet, men den ses kun sjældent, da den primært opholder sig nær havbunden. Den lever normalt ved ned til 1200 meters dybde og ernærer sig især af andre fisk.

Den pågældende haj blev fanget på 700 meters dybde.

Kravehajen er også nogle gange set i Dansk Farvand. Den er fanget et par gange i Skagerak ifølge opslagsværket Den Store Danske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.